середа, 02 квітня 2008 17:48

Солженіцин заперечує геноцид українців

Солженіцин заперечує геноцид українців

Російський письменник, правозахисник, лауреат Нобелівської премії Олександр Солженіцин, 89 років, заперечує геноцид українського народу. Він засуджує спроби українських політиків переконати світ у тому, що Голодомор 1932–33 років був направлений   виключно проти української нації.

У статті "Посварити народи?", що днями вийшла в газеті "Известия", Солженіцин пише: "з 1917 року нам, радянським громадянам, якої тільки безсоромної, хоч і беззмістовної брехні не довелося вислухати і покірно проковтнути".

— А Великий Голод 1921 року, від Уралу через Волгу і вглиб Європейської Росії, який тоді так сколихнув нашу країну! Він скосив мільйони людей, але слово "голодомор" тоді ще не вживали, — пише Солженіцин. — Комуністичній верхівці здавалося достатнім списати той Голод на природну посуху. Голод 1932–33 років на Україні, так само, як і на Кубані, партійна верхівка (де засідало чимало українців) замовчувала. Але ніхто тоді не здогадався надоумити активістів ВКП(б) і Комсомолу, що це планове винищення саме українців.

За словами Солженіцина, "провокаційний викрик про "геноцид" почав зароджуватися через десятки років — спочатку потай, у затхлих шовіністичних головах, які були злісно налаштовані проти "москалів", — а тепер піднісся до ще й державних кіл нинішньої України".

Письменник переконаний, що країни, до яких апелюють українські політики, ніколи не стикалися у своїй історії з таким "жахливим спотворенням історичних подій".

Зараз ви читаєте новину «Солженіцин заперечує геноцид українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

88

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі