четвер, 14 жовтня 2021 00:31

"Щоб вивезти постраждалу, чекаємо, доки замерзне вода"

Російське село Уакіт у Бурятії відрізане від світу з 10 вересня. Тоді розбився літак авіакомпанії "Сила". Четверо людей загинули. Після перевірки з'ясували, що в час­тини пілотів протерміновані допуски до польотів або вони взагалі не мають права літати. Рейси припинили. В компанії кажуть, що пілоти проходять навчання й переатестацію. В село немає доріг. Все необхідне сюди привозили раз на тиждень літаками й вертольотами.

— В магазині немає ні хліба, ні круп, ні фруктів, — говорить місцева жителька Любов. — У нас взяли мазки на коронавірус, але відправити їх кудись не можуть. Закінчуються ліки. Сусідка сказала, що дасть таблетку від голови, але щоб більше не приходила. Я свою аптечку вдома знайти не можу. Фельдшерський пункт навіть не відмикають. 10 вересня сюди привезли поліцейського з виборчими бюлетенями. Мали забрати наступним рейсом. Чоловік тут застряг. Хто його повинен годувати? Жаліємо, звісно, але самим їсти нічого. Пропонують зіпсовані консерви втридорога. Варю дітям каші з олією. Рятує врожай із грядок і сушена риба.

На початку жовтня на місцеву жінку напав бик. Підозрюють перелом. Попросили забрати її на рентген вертольотом. Але з Чити відповіли, що ушкодження ноги не загрожує життю пацієнтки. Сказали чекати, доки замерзне ріка, і її можна буде вивезти.

— Вона лежала, якісь знеболювальні пила, — розповідає місцева Софія Каратаєва. — Вже зрослося. Скоріш за все, неправильно. 18-річній дівчині доведеться знову ногу ламати. В Багдарині застряли люди, не можуть повернутися в Уакіт. Проїли всі гроші. Породілля з немовлям живе в далеких родичів місцевої фельдшерки. Обіцяли забрати її найближчим рейсом, але дату тричі переносили.

В селі живуть 400 людей. Понад 200 працюють у Читі чи Улан-Уде. В школі 32 учні, цьогоріч буде один випускник. Щодня на 8 год. відключають електрику.

Зараз ви читаєте новину «"Щоб вивезти постраждалу, чекаємо, доки замерзне вода"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі