четвер, 23 січня 2020 06:45

Смог дійшов за 2,5 тисячі кілометрів

— На вершинах гір сніг лежить навіть улітку. Маю фотографії, де видно, що білі шапки біля міста стали темно-жовтими. Контраст разючий. Місцеві ніколи подібного не бачили. На машинах чи речах, що сушаться на свіжому повітрі, слідів смогу не помітив, — розповідає українець 33-річний Євген Сіваченко з Катеринополя Черкаської області. Живе у Новій Зеландії 4,5 року, зараз у місті Лінкольн.

— Коли вітер дме із Вест Кост (західне убережжя. — ГПУ), приганяє смог австралійських пожеж. Здається, все в тумані. У повітрі відчувається запах гару. Смог дійшов за 2,5 тисячі кілометрів — така відстань від Австралії до Нової Зеландії. Це як від України до Великої Британії. Щойно вітер змінюється, повітря стає чистішим.

Друзі запланували відпустку в Австралії, якраз на Вест Кост, але не поїхали. Там досі палають пожежі і смог набагато сильніший. Немає чим ­дихати, у багатьох починаються проблеми з легенями. На Різдвяні вихідні люди їздять у туристичні місця, щоби розвіятись. Зазвичай у такі дні ясне сонце, гарна погода. Та цьогоріч багато розчарованих: усі фото, наче в тумані. І це в Новій Зеландії. Що діється в Австралії — можна тільки уявити. Такого Різдва ще не було.

З Нової Зеландії численні добровольці поїхали допомагати з гасінням пожежі. ­Друзі розповідали, що знайомий ­загинув. Багато організацій збирають гроші на порятунок тварин і відновлення лісів. Ми теж пожертвували. Я віддав 50 доларів (804 грн. — ГПУ).

Причиною таких великих пожеж називають дуже спекотне літо на континенті. Незвично високі температури від 40 градусів і більше, а ще сильний вітер, який роздмухував вогонь. Крім того, все літо не було дощу, стояла засуха. У нас тоді було плюс 20–25. Нова Зеландія має трохи інший клімат, м'якший, усе зелено. Тому на островах не переживають, що нас спіткає така доля.

Та все ж місцевим фермерам обмежили кількість корів, які можна утримувати. Натомість почали садити більше зернових. Щоби було менше сухої трави, яка залишається на пасовищах.

Зараз ви читаєте новину «Смог дійшов за 2,5 тисячі кілометрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі