вівторок, 14 вересня 2010 02:16

Смертника не пустили до школи і на ринок

Автор: фото: REUTERS/Kazbeg Basayev
  Вхід до Центрального ринку Владикавказа після вибуху, що стався 9 вересня. Загинули 17 осіб, понад 100 дістали поранення
Вхід до Центрального ринку Владикавказа після вибуху, що стався 9 вересня. Загинули 17 осіб, понад 100 дістали поранення

— Люди без потреби намагаються не виходити на вулицю. На дорогах приблизно вдвічі менше автомобілів, ніж зазвичай. Біля в"їзду на ринок лежать покинуті іграшки та квіти, — розповідає "ГПУ" 22-річна Богдана, жителька Владикавказу — столиці Північної Осетії.

Вибух стався 9 вересня о 10.15 біля Центрального ринку. Загинули 17 людей, 170 — поранені, 11 у тяжкому стані доставили в лікарні Москви. За хвилину до вибуху біля в"їзду на ринок зупинилася "волга".

— Вікно було прочинене. За кермом сидів чоловік років 23-х. Сказав, що хоче купити продукти, — згадує охоронець Аслан Плієв, 28 років.

Нічого підозрілого в поведінці водія він не зауважив. Однак відкрити багажник той відмовився, тому на територію ринку машину не впустили.

— Як тільки відійшов від "волги", почув страшний гуркіт. Спочатку не зрозумів, що відбувається. Потім побачив — у повітря злетіла та машина, — говорить охоронець.

Вибух був потужністю 40 кг у тротиловому еквіваленті. На його місці утворилася яма діаметром близько 1,5 м і 70 см завглибшки.

Того ж дня міліція затримала трьох підозрюваних. Один із них — власник підірваного автомобіля. Він продав машину чоловікові на ім"я Ахсіб.

За 20 хв. до вибуху "волга" в"їхала з Інгушетії в Північну Осетію. На контрольно-пропускному пункті водій пред"явив документи на ім"я Магомета Арчакова, 28 років. Його батьки живуть в Інгушетії. Вони розповіли, що на початку року їхній син загинув — його вдарило струмом. Зараз міліція з"ясовує, хто сидів за кермом авто.

Охоронці попросили водія відкрити багажник

Серед загиблих, крім місцевих, є громадяни Грузії, Вірменії та України — Ольга Романова з Дніпропетровська гостювала в матері. Їхні тіла для поховання відправили додому.

Уряд Росії пообіцяв сім"ям загиблих по 1 млн руб. — 256 тис. грн, тяжкопораненим — по 400 тис. (102 тис. грн) і по 200 тис. руб. (51 тис. грн) тим, хто отримав легкі травми. Північна Осетія виплатить по 300 тис. руб. (77 тис. грн) сім"ям загиблих, по 100 тис. (25, 6 тис. грн) — тяжкопораненим і по 50 тис. руб. (12,8 тис. грн) людям із легкими травмами.

— Говорять, що смертник насправді хотів підірвати 18-ту школу. У четвер уранці "волга" спробувала заїхати на шкільне подвір"я. Охоронці попросили водія відкрити багажник. Той відповів, що в нього зламався ключ. А приблизно за 5 хв. вибух пролунав у районі ринку, — розповідає Богдана.

Через Центральний ринок часто ходять школярі та персонал школи N18, студенти Північноосетинського державного університету. Це — найкоротший шлях з автобусної зупинки до навчального закладу.

— Моя 15-річна подруга сиділа на уроці фізики. Їй хтось повідомив про вибух на ринку. Вона почала дзвонити батькові — той працював на Центральному. Ніхто не брав слухавки. Через годину їй сказали, що батько загинув, — розповідає 17-річна Оксана.

Зараз ви читаєте новину «Смертника не пустили до школи і на ринок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі