Ексклюзиви
четвер, 19 червня 2008 17:54

Смертний вирок Данте Аліг"єрі відмінили через 700 років

Міська рада Флоренції скасували смертний вирок, який 1302 року винесла поетові Данте Аліг"єрі. Його вигнали з рідного міста і заборонили повертатися під страхом смертної кари.

ХІІ–ХІІІ ст. у Флоренції точилася боротьба між політичними партіями гвельфів і гібеллінів. Данте належав до партії гвельфів, яка на початку ХІІІ ст. розкололася на білих та чорних. Невдовзі поета та білих гвельфів, яких він підтримував, назавжди вигнали з Флоренції. Упродовж 20 років Данте поневірявся в різних містах. За часи вигнання написав "Божественну комедію". 56-річний поет помер 1321 року в італійській Равенні.

Власті Флоренції кілька разів надсилали в Равенну запит щодо перепоховання поета. Однак прах Данте й досі не перевезли до його рідного міста.

Реабілітацію поета підтримали не всі депутати. 5 із 24 проголосували проти. На їх думку, вигнання Данте сприяло його творчій насназі. Мовляв, саме через розлуку з рідним містом він зміг створити "Божественну комедію".

Після відміни смертного вироку за 700 років мер Флоренції Леонардо Доменічі присудить поетові найвищу нагороду міста.

Зараз ви читаєте новину «Смертний вирок Данте Аліг"єрі відмінили через 700 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути