понеділок, 05 березня 2007 15:41

Скульптуру Русалки пофарбували в рожеве

У столиці Данії місті Копенгаген вандали познущалися зі скульптури Русалоньки — героїні казки Ганса Християна Андерсена. Її перефарбували у рожевий колір.

Пам"ятник вважається одним із символів міста. Встановили його 1913 року на замовлення пивовара Карла Якобсона. 165-сантиметрову бронзову фігуру вагою 175 кг розмістили на набережній біля входу до гавані Копенгагена.

Створив Русалоньку датський скульптор Едвард Еріксон. Йому позувала власна дружина Елен Прайс. У той час вона була балериною Королівського театру оперу та балету.

Жителі бронзову напівдівчину-напіврибу незлюбили. Фарбою її обливають усьоме. Русалонька була вже і зеленою, і червоною, і жовтою, і фіолетовою. У деякі кольори її фарбували по два рази.

1963 року скульптурі відпиляли голову. Після цього двічі відривали руки. 2003-го її узагалі зіштовхнули з постаменту. Для цього використали вибухівку. На місце Русалоньки прикріпили пластикову ляльку.

Згодом скульптуру підняли з дна гавані та знову повернули на старе місце.

Влада Копенгагена не пов"язує випадку з Русалонькою із погромами, які нещодавно в місті влаштувала молодь. Протести тривають тиждень. Вони розпочалися після спроби чиновників виселити молодіжні організації з будівлі, де розташовані їхні офіси.

Чотириповерхівку звели 1897 року. Майже через століття її передали молодіжним об"єднанням. Водночас формальним власником залишався муніципалітет.

1996 року в будівлі сталася пожежа. Однак місцеві організації не дозволили владі провести ремонт, бо боялися, що їх виселять. А за три роки перестали платити за оренду. Тоді муніципалітет виставив історичний об"єкт на аукціон.

Новим власником стала християнська община "Фадерхусет". 1 березня цього року на дах будівлі приземлився вертоліт. Штурмова група виселила всіх, хто перебував у будинку. Того ж дня надвечір молодь масово вийшла на вулиці. Громили магазини, підпалювали автомобілі та смітники.

Два дні тому до демонстрантів у Копенгагені приєдналася молодь зі Швеції, Норвегії та Німеччини. Поліція вже затримала 700 осіб, серед яких щонайменше 25 іноземців.

Правоохоронці посилено патрулюють вулиці та не дозволяють молоді збиратися у великі групи.

Зараз ви читаєте новину «Скульптуру Русалки пофарбували в рожеве». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі