вівторок, 27 лютого 2007 16:30

Школярка не домоглася заборони теорії Дарвіна

Майже рік тому учениця школи N148 Санкт-Петербурга Марія Шрайбер, 16 років, подала судовий позов проти міністерства освіти Росії. Дівчина вважала порушенням своїх прав на якісну освіту та на свободу совісті те, що у школах викладають теорію Дарвіна про походження світу і людини як основну. Мовляв, школярі мають ознайомитися в школі і з іншими теоріями, наприклад, божественною. І потім самостійно обирати, яка стане основою їхнього світогляду.

Минулого тижня слухання справи закінчилося — суддя відхилив позов.

У день засідання до зали суду прийшли батько дівчини Кирило та кілька її однодумців. Хлопці в костюмах лелек підскакували і несамовито розмахували руками. Казали, що колись їхні нащадки зможуть літати — згідно з теорією Дарвіна. Через 20 хв. міліція вивела молодиків надвір.

Представник Марії Шрайбер у суді заявив, що міністерство освіти порушило права дівчини — в підручнику біології, мовляв, немає конкретних фактів, які доводили б теорію Дарвіна. Окрім того, школярка вимагала письмових вибачень за образу її релігійних поглядів. Торік у листопаді учитель біології висміяв Марію, сказав, що вона має відсталі погляди на походження людини.

— Згідно з концепцією, яку наводить підручник, християнство базується на міфах та легендах, — зазначив адвокат дівчини. — Це вчення ображає почуття Марії Шрайбер як людини віруючої.

Представник комітету з питань освіти Санкт-Петербурга доводив, що в підручнику з біології розглядаються й інші теорії походження людини.

Півгодини знадобилося судді, щоб винести вирок. Позивачів він не здивував. Кирило Шрайбер повідомив, що його дочка не буде навчатися в жодній російській школі. Вони вже забрали документи. Програму випускного класу дівчина вивчатиме на курсах.

Перший судовий процес, пов"язаний із походженням людини, відбувся 1925 року в США. Губернатор штату Теннессі заборонив викладати будь-яку теорію, що заперечує історію, описану в Біблії. Через два місяці до суду звернувся вчитель, якого за порушення цього закону оштрафували на $100. Закон скасували за 42 роки.

2004-го в Італії розгорівся справжній скандал, коли міністр освіти Летиція Моратті заявила, що, на її думку, в школах не потрібно викладати теорію Дарвіна. За подібні пропозиції її колега із Сербії Ліляна Чолич мусила подати у відставку. А 2005 року в Туреччині оштрафували п"ятьох учителів за те, що вони викладали дарвінізм. Мовляв, цим вони ображали релігійні почуття дітей.

Зараз ви читаєте новину «Школярка не домоглася заборони теорії Дарвіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі