пʼятниця, 10 грудня 2010 00:45

Скажи "ні" йододефіциту!

Автор: фото: REUTERS
  Повноцінне харчування допомагає пристосуватися до погодних умов
Повноцінне харчування допомагає пристосуватися до погодних умов

Україна — країна з високими показниками йододефіциту серед населення. Узимку ця проблема загострюється, оскільки із зимовими холодами часто приходять застуди, знесилення та інші погіршення фізичного стану, пов'язані з послабленням імунної системи.

У цей період людський організм активно налаштовується на нові погодні умови. Аби це відбувалося якомога м'якше та природніше, необхідне повноцінне харчування, а також надходження повного комплексу поживних речовин та мікроелементів. У переліку важливих мікроелементів особливе місце посідає йод, який є необхідним для повноцінної роботи імунної системи, мозку, залоз внутрішньої секреції.

Основними джерелами йоду серед харчових продуктів є: морська риба та морепродукти, квасоля, сочевиця, морська капуста, морква, цибуля, сушена слива, а також усі продукти, що містять йодовану сіль. Сьогодні чимало виробників харчів воліють додавати до своїх продуктів йодовані компоненти. Тож на полицях магазинів можна побачити воду з додаванням йоду та навіть чіпси. Нещодавно з'явилися чіпси "ЛЮКС" із йодованою сіллю. Під час їх виготовлення застосовують спеціальні приправи, до складу яких тепер входить йодована сіль, виготовлена за європейськими стандартами якості. Така сіль містить 15–25 мг/кг йодованого компонента (KIO3).

Звичайно, вживання лише чіпсів із йодованою сіллю не може задовольнити потребу організму в йоді. Тому, обираючи продукти на полиці в супермаркеті, уважно читайте етикетку та віддавайте перевагу тим, до складу яких входить саме йодована сіль, оскільки вживання її є найпростішим способом уникнути йододефіциту. Важливо дотримуватися правила: "Якщо сіль, то йодована, якщо продукти із сіллю, то продукти з йодованою сіллю". Щодня керуючись ним, ми у змозі підтримати себе та своїх близьких і зберегти гарне самопочуття.

Олександр Бондарчук, 34 роки, терапевт, кафедра внутрішньої медицини №4 Національного медичного університету ім. Богомольця:

— Дефіцит йоду є причинним фактором цілого ряду захворювань. Особливо організм потребує цього мікроелемента в холодну пору року, оскільки йод відповідає за міцність імунітету. Добова потреба у йоді — 150–200 мікрограмів. Найпростішим способом задоволення потреби організму в ньому є вживання продуктів із йодованою сіллю у повсякденному раціоні.

Зараз ви читаєте новину «Скажи "ні" йододефіциту!». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі