вівторок, 15 січня 2013 00:30

Сирійських біженців від спраги рятує аномальний снігопад

Минулого тижня на Близькому Сході пройшли аномальні для цього регіону хуртовини. У деяких регіонах — зливи. Від негоди потерпають здебільшого жителі Ізраїлю, Йорданії, Сирії й почасти Туреччини. Загинули щонайменше 11 осіб.

У сирійському місті Ер-Растан, де у наметах живуть сотні біженців  від громадянської війни, люди рятувалися від незвичного холоду вогнищами. Багаття серед снігу розпалювали з дитячих шкільних підручників і зошитів.

— У нас нема можливості скористатися обігрівачами чи печами. Не маємо ні дров, ні пального, ні навіть електрики, — пояснює один з чоловіків.

Додає, що в таборі відсутнє не лише тепло, а й хліб та питна вода. Щоб утамувати спрагу, люди набирають сніг у відра.

— Такого холоду не пригадує ніхто з сирійців. Нам бракує теплого вбрання. Одягаємо по кілька светрів. Усе найтепліше віддаємо дітям, — розповідають біженці.

Минулого четверга у більшості міст на Близькому Сході було +5...10°С. Такої низької температури там не бачили десятки років.

— Сирійцям найважче. Холод дедалі ускладнює життя біженцям. У людей проблеми зі здоров'ям, мають діарею, зневоднення. Не можуть скупатися через відсутність гарячої води. Їм потрібні теплий одяг, ковдри, — коментують у міжнародній організації ЮНІСЕФ.

Як підрахували в ООН, понад 540 тис. сирійців через воєнні дії у себе на батьківщині втекли до сусідніх Іраку, Йорданії, Туреччини, Лівану та Єгипту. Майже половина — діти.

Ізраїльтяни розказують, що 63 роки тому випало ще більше снігу.

На Західному березі річки Йордан у Ізраїлі через сильні зливи постраждали понад 500 палестинців. Будинки затопило. Загинули щонайменше дві жінки. Їхній автомобіль потужною хвилею змило з дороги.

Зараз ви читаєте новину «Сирійських біженців від спраги рятує аномальний снігопад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі