вівторок, 26 червня 2007 17:58

Шин Донг Хіок народився і прожив у тюрмі 22 роки

Майже все життя 24-річний Шин Донг Хіок провів у таборі для політв"язнів у Північній Кореї. Туди потрапили ще його батьки.

Тодішній лідер країни Кім Ір Сен уважав, що за злочини батьків проти режиму мають відповідати їхні діти й онуки.

Шин Донг народився і виріс у концтаборі. Він би й помер там, якби не утік до Китаю.

— Я не знаю, за що я був там. Я жив, нічого не знаючи про зовнішній світ. Ні на що не скаржився. Просто приймав свою долю, — розповідає хлопець.

У 14-річному віці його примусили дивитися на страту матері й брата. Їх спіймали, коли спробували втекти. Матір повісили, брата застрелили.

Тіло Шин Донга в шрамах. На спині — застарілі опіки від гарячого вугілля. Так його катували за найменшу провину. На правій руці немає двох пальців. Відрубали за те, що хлопець упустив швейну машину. Він виглядає вдвічі старшим за свій вік.

У січні 2005 року Хіок із другом збирали дрова. Помітили, що частина паркану, обтягнута електричними дротами, не охороняється. В"язні вирішили тікати. Шин Донг зміг продертися назовні, хоча й отримав опіки на ногах. Його товариш помер від удару струмом.

25 днів хлопець ішов до китайського кордону. Не мав жодних документів — політв"язням у Північній Кореї їх не видають. Однак підкупив прикордонників цигарками, й вони пропустили його до Китаю. Тут Шин Донг звернувся до правозахисної організації — йому надали допомогу. Тепер Хіок збирається наново будувати своє життя в Південній Кореї.

За даними організації "Міжнародна амністія", в концтаборах Північної Кореї перебувають від 100 до 150 тис. політв"язнів.

Зараз ви читаєте новину «Шин Донг Хіок народився і прожив у тюрмі 22 роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі