середа, 23 травня 2007 19:07

Сергій Мавроді вийшов із в"язниці

У вівторок із московського СІЗО "Матросская тишина" вийшов 51-річний Сергій Мавроді, засновник акціонерного товариства "МММ" — найбільшої в історії Росії "фінансової піраміди". На початку 1990-х понад мільйон людей вклали в неї близько $100 млн.

28 квітня за шахрайство Мавроді засудили до 4,5 року ув"язнення. Та вже через 25 днів відпустили на волю. Він перебував у СІЗО із лютого 2003-го. Тому майже весь термін, доки тривав розгляд справи, відсидів. Тепер Мавроді повинен виплатити на користь держави 10 тис. рублів штрафу і більш як 20 млн рублів (близько $800 тис.) вкладникам, які постраждали після банкрутства "МММ".

На вихід Сергія Мавроді вже зранку чекали близько півсотні журналістів і два десятки колишніх вкладників. Кілька його прихильників принесли букети бузку. Активісти організації "Россия молодая" тримали плакат "Тебя ждет народный суд".

Люди похилого віку згадують, як у серпні 1994 року стояли під центральним офісом "МММ" і чекали повернення вкладів.

— Сімнадцять машин грошей вивезли, — скаржиться один із них. — Ми вартували, а вони з чорного ходу вантажили й вивозили.

— Країна кинула пенсіонерів, і вижити тоді нам допоміг лише Сергій Пантелійович, — запевняє хтось із його прихильників. — Допоможе й зараз, якщо йому дадуть нормально працювати.

До ізолятора приїхав актор Володимир Пермяков. У рекламі "МММ" він грав головного персонажа Льоню Голубкова. Проте бачить натовп журналістів і їде геть.

Адвокат Ольга Макарова пояснює, що її клієнта так довго не випускають, бо він повинен заплатити за оренду телевізора і холодильника та здати матрац.

Близько сьомої вечора Мавроді нарешті виходить на вулицю. Четверо охоронців швидко оточують його і проводжають до чорного джипа "ніссан". Шанувальниці встигають вручити букети вже трохи зів"ялих квітів. Хтось кидає пакет сметани, але влучає в дверці автомобіля.

Сергій Мавроді народився у Москві. Закінчив школу N45, а згодом Інститут електроніки та математики. Займатися бізнесом почав рано: нелегально виготовляв і продавав звукозаписи і відеофільми. Щоб не потрапити за ґрати за дармоїдство, числився у державних установах.

1983 року Мавроді заарештували за "незаконне виготовлення піратської відеопродукції" і посадили на п"ять років. На волю він вийшов, коли починалася перебудова. Із братом В"ячеславом та Марією Муравйовою заснував кооператив "МММ". Назву взяли із перших букв трьох прізвищ.

Спочатку компанія продавала комп"ютери й оргтехніку. 1992-го почали випускати акції, обіцяючи величезні прибутки їх власникам. У рекламі, яку крутили по телебаченню, з"являвся простий росіянин Льоня Голубков, який вирішував різні проблеми з допомогою "МММ". Тисячі телеглядачів уособлювали себе з Голубковим. Згодом поряд із ним почала з"являтися мексиканська акторка Вікторія Руффо — виконавиця головної ролі в серіалі "Просто Марія".

А ще для вкладників Мавроді проводив різні акції. Якось оплатив усім проїзд у метро. Крім того, проводив конкурс на кращий лист на тему "Що змінило в моєму житті АО "МММ", "Чому ми віримо "МММ" і не віримо чиновникам".

Сімнадцять машин грошей вивезли

У часи розквіту компанії Сергій Мавроді одружився з моделлю із Запоріжжя Оленою Павлюченко. Жили вони окремо, дружині Мавроді купив квартиру. Вона очолила один з відділів "МММ". Олена тричі балотувалася в депутати Державної думи, але щоразу невдало. Зараз подружжя розлучене. 14-річну доньку виховує Олена.

В"ячеслав Мавроді після краху "МММ" заснував власну "фінансову піраміду". 2003-го року за незаконну банківську діяльність сів на п"ять років з конфіскацією майна. На той момент його колишня дружина Марина вийшла заміж за співака Олега Газманова. Зараз у них росте 7-річний син.

Адвокат Сергія Мавроді запевняє, що тепер її клієнт не повертатиметься в бізнес і писатиме книги. Однак режисер рекламних роликів "МММ" Бахит Кілібаєв так не вважає. Він дуже довго співпрацював з Мавроді і припускає, що той займеться інтернет-проектами.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Мавроді вийшов із в"язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі