Ексклюзиви
понеділок, 19 листопада 2007 17:23

Серби в Косові не прийшли голосувати

Минулої суботи на парламентських виборах у сербській провінції Косово більшість голосів набрала опозиційна Демократична партія. Її очолює колишній лідер партизанського руху етнічних албанців Хашим Тхасі, 39 років. Він заявив, що збирається проголосити незалежність Косова від Сербії.

Для цого Тхасі чекає на рішення спеціальної комісії ООН щодо майбутнього статусу Косова. Його мають оприлюднити 10 грудня цьогоріч.

У Косові живе близько 2 млн осіб. Більшість із них — албанці, які прагнуть відділитися від Сербії. Та північ провінції майже повністю заселена етнічними сербами. Їх там близько 100 тис.

Серби погрожують почати громадянську війну, якщо Косово отримає незалежність. Вони бойкотували парламентські вибори й не голосували.

Протягом двох останніх років було багато спроб знайти компроміс між албанцями та сербами. Та конфлікт не вдалося владнати. Також невідомо, чи вплинуть на ситуацію результати парламентських виборів та рішення комісії ООН.

Представники міжнародних організацій у провінції вважають, що там може розпочатися громадянська війна, якщо не вдасться найближчим часом знайти мирне вирішення проблеми. Екстремісти як з боку сербів, так і албанців погрожують насильством.

Зараз ви читаєте новину «Серби в Косові не прийшли голосувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути