вівторок, 03 квітня 2007 17:11

Серб Стефан Граовач живе на вишні

— Збулася моя дитяча мрія. Я живу на дереві. Тільки зараз я цьому зовсім не радий, — розповідає 60-річний серб Стефан Граовач.

Він злізає з вишні, на якій міститься його домівка — дерев"яна будка, накрита тентом. Усередині є стіл, стілець і навіть полиця для книжок. Трохи вище на дереві встановлена спеціальна платформа. На ній лежить матрац і спальний мішок. Дві "кімнати" — спальня та столова — з"єднані драбиною.

Мешкає тут Граовач не з власної волі. Колись у чоловіка був будинок у хорватському місті Дубровник. 1995 року його виселили із власного житла. Тоді між Сербією та Хорватією йшла війна. Хорватські війська провели операцію "Шторм" та вигнали з країни 300 тис. сербів.

Два роки тому Граовач вирішив повернутися до Хорватії. Однак дізнався, що його дім уже зайняли. Відтоді він живе у своєму дерев"яному притулку і чекає, доки йому повернуть майно.

— Моя жінка померла, мої діти роз"їхалися по світові. Маю вибір — йти до притулку для літніх або домогтися повернення власного дому. Якби мій випадок був унікальний, справа йшла б скоріше, але таких, як я, дуже багато, — зітхає він.

У найближчому майбутньому Хорватія планує вступити до Європейського Союзу. Щоб покращити свій імідж, вона запросила назад усіх сербів, яких повиганяли в середині 1990-х.

Зараз уряд країни розглядає 60 тис. прохань про повернення вилученого майна та домівок.

Зараз ви читаєте новину «Серб Стефан Граовач живе на вишні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі