понеділок, 13 серпня 2007 16:38

Шахтарі знайшли доісторичний ліс

В Угорщині поблизу міста Буккабрани минулого тижня археологи викопали кипарисовий ліс, якому 8 млн років. Це вид болотних кипарисів таксодіумів. Дерева добре збереглися і не скам"яніли.

Ліс знайшли шахтарі, які працювали в родовищі бурого вугілля. Спочатку надибали кілька стовбурів, які перетворилися на вугілля — звичайний процес для цього типу клімату. Глибше відкопали 16 дерев, які не змінили своєї структури.

Знахідка нагадує сцену з фантастичного фільму. Усі стовбури мають 2–3 м в діаметрі та 6 м висоти. Раніше вони були заввишки 30–40 м. Коли дерева загинули, їм було по 300–400 років.

— Стовбури зберегли форму і структуру, — каже Міклош Казмер, керівник палеонтологічного відділу університету природничих наук Лоран Ітвос у Будапешті. — Під час періоду міоцену, десять мільйонів років тому, ця територія була вкрита величезним озером із брудними й болотистими берегами.

Дерева збереглися завдяки піщаній бурі, яка нанесла 6 м піску. Усе, що було вище від цього рівня, загинуло, а нижня частина залишилася "законсервованою".

Перемістити знахідку неможливо, бо під впливом сонця і повітря дерева можуть швидко струхлявіти. Висохне целюлоза, яка діє у клітинах деревини як клей. За допомогою зразків деревини вивчатимуть кліматичні зміни на планеті.

Раніше такий самий ліс знайшли в Японії. Щоб його зберегти, дерева помістили у бетонний саркофаг.

Зараз ви читаєте новину «Шахтарі знайшли доісторичний ліс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі