четвер, 31 травня 2007 20:55

Шахта "Ювілейна" вибухнула за день до перевірки

Рятувальники та гірники почали ремонт у шахті "Ювілейна" Кемеровської області Росії. Минулого четверга на глибині 520 м через коротке замикання там стався вибух метану.

У забої знаходилося 217 шахтарів. 39 із них загинули.

За кілька тижнів до аварії керівництво шахти попередили, що рівень метану в забої перевищував норму в 15–20 разів. Спеціалісти "Ростехнагляду" мали перевірити обладнання у п"ятницю, 25 травня.

Родинам загиблих шахтарів влада пообіцяла виплатити по 2 млн. рублів (390 тис. грн). Із родичами померлих працюють психологи. Вони кажуть, що їхня допомога сім"ям непотрібна.

— Зараз до цих людей не варто лізти з розмовами, — зізнається один зі співробітників обласної психіатричної лікарні. — Вони не готові. Більшість не чують оточуючих, деякі знаходяться у ступорі. Їм потрібно трохи часу, щоб пережити горе. Справжня робота почнеться пізніше, коли хтось вийде з депресії, у когось почнуться психічні розлади. А зараз ми можемо лише заспокійливе дати або щось від тиску.

Шахтарі, які працювали на "Ювілейній" поряд із загиблими, кажуть, що після аварії не залишать роботу. Коли забої відкриють після ремонту, знову полізуть під землю. Чоловіки зітхають, що іншого виходу не має.

— Кому в інститут вступити вдалося чи з родичами в інших містах пощастило, ті якось влаштовуються, валять звідси, — каже молодий гірник Андрій. — А от я школу закінчив, потім армія. І куди мені тепер? Вчитися? А сім"ю хто годуватиме?

— Людина, вона ж до всього звикає, навіть до війни, — додає його колега. — Значить, і до цього можна звикнути.

За два місяці до катастрофи на "Ювілейній" 110 шахтарів загинули на іншій шахті Кузбасу — "Ульянівській". Обидва підприємства належать компанії "Южкузбассуголь".

У 2004 році на шахті "Тайжина" цієї ж ж компанії загинуло 47 людей. У 2005-му був вибух на "Єсаульській" — 25 жертв. Загалом за три роки на підприємствах "Южкузбассуголь" загинуло 220 гірників.

Після закінчення розслідування у компанії можуть відібрати ліцензію. Поки що за останні аварії на "Ювілейній" та "Ульянівській" покарали тільки співробітників "Ростехнагляду".

Зараз ви читаєте новину «Шахта "Ювілейна" вибухнула за день до перевірки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі