Ексклюзиви
пʼятниця, 16 листопада 2007 16:24

Саддама Хусейна "розкололи" кавою та цукерками

Спеціальний агент Джордж Піро, арабомовний американець, протягом семи місяців по п"ять годин на день допитував затриманого іракського лідера Саддама Хусейна. Саме він змусив диктатора зізнатися, що той віддав наказ убити 180 тис. курдів.

При цьому агент ніколи не використовував тортур. Натомість він пив із колишнім президентом Іраку каву. Про це й розповів автору книжки "Терористичний дозор" Ронові Кісслеру.

Коли Піро 2003 року прилетів до Іраку, тільки-но ув"язнений Хусейн відмовлявся говорити. Агент зробив усе можливе, щоб стати його найближчим другом. Він був єдиним, із ким в"язень міг розмовляти. Чоловіки годинами сиділи в патіо будинку, де утримували Саддама, і їли цукерки. Диктатор курив кубинські сигари. Піро не міг цього робити, бо американцям не можна користуватися кубинською продукцією.

Під час розмов вони обговорювали літературні таланти Хусейна й пили багато кави. Колишній президент Іраку розповів агентові: переслідування курдів почалися за його вказівкою. Зізнався також, що хотів створити ядерну зброю. Однак не вистачало ресурсів, тож він просто залякував нею світ.

Хусейн стверджував, що в нього не було двійників, як у корейського лідера Кім Чен Іра. "Ніхто не міг би зіграти мене", — пояснював арештант. Натомість інколи сам поширював чутки про можливі замахи на себе. Потім дивився, хто і як на них реагує. Хто поводився підозріло, того просто страчували.

Коли Піро полетів з Іраку, Хусейн сумував і навіть плакав.

Зараз ви читаєте новину «Саддама Хусейна "розкололи" кавою та цукерками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути