середа, 24 листопада 2010 06:00

Руку на три місяці пришили до ноги

— Навіть я злякався, коли Мін привезли до відділення. Хоча маю немалий досвід роботи хірургом. Ліва рука була фактично відірвана від тулуба, — згадує лікар Хоу Цзяньсю. — Ушкодження були надто серйозні. Єдиний вихід був — приживити відірвану кінцівку до ноги.

У липні 9-річна китаянка Мін Лі дорогою до школи потрапила під трактор. Операцію із приживлення руки до ноги робили в лікарні міста Чженчжоу. Ліва рука "жила" три місяці на правій нозі дівчинки.

У середині листопада рана загоїлася. Тоді зробили ще одну операцію — руку пришили на місце. Після процедур фізіотерапії Мін може рухати нею у зап'ястку. Далі буде ще два хірургічні втручання. Завдання першого — покращити моторику кінцівки. Інше буде пластичним — аби прибрати шрами.

— Спочатку рука мала синій відтінок. Тепер рожева, як у будь-якої здорової людини, — коментує медик.

Обіцяють, що в майбутньому Мін керуватиме автомобілем.

— Подібні операції у світі роблять. Я бачила, як одному чоловікові частину руки пришили під пахву, — розповідає Марія Семьонова, американський хірург. Працює у лікарні міста Клівленд.

Київський ортопед Володимир Лісков, 54 роки, вважає унікальною операцію китайських медиків. В Україні подібних не проводили.

— Зазвичай, коли є ампутація, руку пришивають до руки, а ногу до ноги, — каже Лісков. — Гадаю, в цьому випадку лікарі хотіли зберегти відірваний сегмент. Руку пришили до ноги, аби в кінцівці відбувався кровообіг. Чекали, доки культя заживе, а потім прооперували.

Зараз ви читаєте новину «Руку на три місяці пришили до ноги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі