пʼятниця, 18 березня 2011 01:00

Розкупили рис і вермішель

Автор: фото: Reuters/Yuriko Nakao
  Люди стоять у черзі в японському місті Ніхонмацу 14 березня. Чекають, щоб їх перевірили на радіацію
Люди стоять у черзі в японському місті Ніхонмацу 14 березня. Чекають, щоб їх перевірили на радіацію

11 березня в Японії стався потужний землетрус  та цунамі. Найбільше постраждали префектури Івате, Фукусіма та Міяґі. 10-метровою хвилею змило міста Сендай, Мінамісанріку та Рікузентаката. Рятувальники знайшли понад 4 тис. тіл. Ще 11 тис. людей вважають зниклими безвісти.

У найбільш постраждалих північно-східних префектурах евакуювали 450 тис. людей. Їх розмістили у тимчасових притулках.

— Мої учні поїхали у Міяґі допомагати розбирати завали, — розповідає "ГПУ" 34-річна Ейда Катоні з Токіо. — Школа виділила їм місячний запас продуктів. Рис і консерви  віддали у спільну кухню. Овочі і фрукти — жінці, яка варить для малих дітей. Самі їдять разом із рятувальниками і постраждалими. Ніхто не жалівся, хоч порції для хлопців-підлітків мізерні. У нас клас, де поглиблено вивчають мистецтво. Я боялася, що дівчата вередуватимуть. Але керівник каже, вони мовчки чистили рибу на весь табір.

Жителі постраждалих районів відчувають брак питної води. Але паніки немає. Ніхто не грабує покинуті напівзруйновані будинки чи магазини.

— Працюю рятувальником 22 роки. Вперше бачу, щоб не було жодного мародера, — розповідає "ГПУ" британський рятувальник 41-річний Джейсон Саллі. — Зазвичай у такий час магазини піднімають ціни, а тут навпаки — надсилають питну воду, консерви, їжу. Але цього все одно не вистачає. Люди чекають на порцію їжі по півтори години. Нормально напитися дають тільки малим дітям.

Продавці кажуть, найшвидше японці розкупили рис і вермішель. До трагедії локшина швидкого приготування майже не продавалася. Зараз її немає.

— Перед невеликими магазинами довгі черги. Але люди не панікують, — каже 24-річний Юсуке Сузукі з міста Сендай. — Японці дуже непокояться, як вони виглядають на публіці. Ніколи не показують справжніх емоцій.

У токійському магазині "Дон Кіхот" розібрали всі ліхтарики, свічки і спальні мішки. Скуповують каністри і великі бутлі. В них заливають бензин. Майже в кожного японця —  власна автівка.

— Спочатку я хвилювався через землетрус. Боявся загинути під уламками. Вижив. Тепер більша проблема — радіація. Але мене перевірили, усе нормально, — каже будівельник Кендзі Кошиба з міста Коріяма.

У головних аеропортах столиці натовпи. Сотні іноземців чекають, аби виїхати з країни.

У вівторок у провінції Фукусіма стався новий землетрус силою 6 балів. У середу ввечері ще один такої ж сили. Сейсмологи попереджають: ще тиждень можуть продовжуватися поштовхи й цунамі.

Зараз ви читаєте новину «Розкупили рис і вермішель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі