понеділок, 18 лютого 2008 17:08

Розкрили таємницю порнографічної бібліотеки в Кембриджі

Кілька десятиліть поспіль серед випускників Кембриджа, одного з найстаріших і найпрестижніших університетів Англії, ходили чутки про таємну колекцію порнографії Вікторіанського періоду.

Подейкували, що схованка розташована у вежі університетської бібліотеки. Жоден із випускників Кембриджа, серед яких були відомі політики, письменники та науковці, не мав до неї доступу. Днями адміністрація університету розвіяла студентські міфи.

Насправді в 17-поверховій вежі зберігали книжки та посібники кінця XIX та початку XX ст. із порадами щодо подружніх стосунків і хорошого тону. Ванесса Мейсі, завідувачка колекції, каже, що ці книги навмисно вилучали з навчальних програм, бо вважалося, що студенти Кембриджа мають читати лише серйозну літературу.

— Поміж студентами ходять чутки, що у вежі зберігають порнографічні матеріали, — розповідає Мейсі. — Однак ілюстровані книжки на зразок "Правил хорошого тону" або "Посібника вишуканого флірту" важко назвати порнографічними.

У "Золотому посібнику шлюбного життя" 1882 року зокрема пишеться: "Чоловік має пам"ятати, що зробити перший крок до стосунків ближчих за дружні, є його прямим обов"язком". А жінкам радять у такій ситуації "бути розсудливою, але не занадто стриманою".

Автори "Куртуазного флірту" попереджають: "Якщо чоловік вчасно не одружиться, то ризикує погіршити стан як фізичного, так і психічного здоров"я", а згодом може перетворитися на "досить ексцентричну особу зі збоченими нахилами".

Зараз ви читаєте новину «Розкрили таємницю порнографічної бібліотеки в Кембриджі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі