вівторок, 03 червня 2008 17:04

Росію визнали винною у викраденні людей в Чечні

Європейський суд із прав людини визнав російську владу винною у викраденні людей в Чечні. Росію зобов"язали виплатити родичам постраждалих майже 400 тис. євро.

Страсбурзький суд задовольнив позови п"яти жителів Чеченської республіки. Їх родичів — сімох чоловіків і двох жінок — викрали у 2002–2003 роках.

Усе відбувалося за схожим сценарієм. До будинку під"їжджала машина з кількома чоловіками в камуфляжі. Вони вривалися в дім, хапали жертву і тікали в невідомому напрямку. Частіше за все зниклого більше ніколи не бачили. Іноді викрадали кількох членів родини. Бували випадки, коли військові катували жертву на очах у родичів. Нерідко людей забирали з метою викупу.

— Ціна за труп складала від однієї до двох тисяч доларів. Живий коштував набагато дорожче — від 3 до 15–20 тисяч, в залежності від платоспроможності, — розповідає Абу Гуциєв, слідчий відділку розшуку безвісти зниклих МВС Чечні.

За даними правозахисних організацій, протягом двох чеченських війн зникло понад 4 тис. людей.

Страсбурзький суд також розглядає позови 12 російських військових. Ветерани досі не отримали компенсацію від влади РФ за інвалідність, яку отримали на війні. Вони вимагають виплати заборгованості за службу в розмірі до 500 тис. рублів, а також морального відшкодування.

Зараз ви читаєте новину «Росію визнали винною у викраденні людей в Чечні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі