четвер, 10 липня 2008 17:40

Росіяни вважають Сталіна героєм

  На проміжному етапі голосування у проекті ”Ім’я Росії” лідирує Сталін. Також до п’ятірки потрапили співак Володимир Висоцький, вождь світового пролетаріату Володимир Ленін, цар Микола ІІ та поет Сергій Єсенін
На проміжному етапі голосування у проекті ”Ім’я Росії” лідирує Сталін. Також до п’ятірки потрапили співак Володимир Висоцький, вождь світового пролетаріату Володимир Ленін, цар Микола ІІ та поет Сергій Єсенін

Йосип Сталін лідирує серед 50 кандидатур у російському інтернет-опитуванні. Воно має визначити найвидатнішого громадянина країни. Опитування проводять у рамках телепроекту "Ім"я Росії. Історичний вибір-2008". В Україні аналогічний проект мав назву "Великі українці".

За результатами голосування на 9 липня, 188 629 росіян віддали голоси за Сталіна. На другому місці — Володимир Висоцький, потім — Володимир Ленін. За ними йдуть цар Микола ІІ, поет Сергій Єсенін та космонавт Юрій Гагарін.

Результати проміжного голосування обурили людей.

— Жах! Не розумію, як можна голосувати за Сталіна й Леніна. Вони потопили країну у крові. Розстріляли стільки людей. Я, наприклад, голосувала за Пушкіна, — пише на сайті проекту 20-річна студентка з Москви.

Метою проекту заявлені "всенародні вибори найвеличнішого героя вітчизняної історії". Однак головний продюсер програми Олексій Голіков каже, що конкурс не слід сприймати серйозно. Мовляв, це — не референдум, а розважальна програма.

— Результат можу пояснити лише тим, що ім"я Сталіна найчастіше згадують у ЗМІ — зі знаком "плюс" або "мінус", — каже продюсер.

Однак є люди, які вважають радянського диктатора героєм.

— Мені 66 років, —  каже пенсіонер з Санкт-Петербурга. — Я встиг пожити при Сталіні й можу сказати, що без нього країні була б повна дупа. Справжній патріот має голосувати за нього.

У жовтні кількість кандидатур зменшать із 50 до 12, а пізніше, під час теледебатів, оберуть переможця конкурсу. Серед кандидатів на звання "Імені Росії" є Микола Гоголь, Михайло Булгаков та Ярослав Мудрий.

Останнього у травні оголосили Найвеличнішим Українцем. До фінального голосування в опитуваннях лідирував Степан Бандера. Однак напередодні оголошення результатів за давньоруського князя надійшло 500 тис. голосів і він переміг. Багато людей називають цей результат сфальсифікованим.

Схожі конкурси відбувалися в багатьох країнах світу. У Великій Британії переміг Вінстон Черчилль, у США — Рональд Рейган, у Франції — Шарль де Голль, а в Іспанії — нині правлячий король Хуан Карлос І.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни вважають Сталіна героєм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі