пʼятниця, 07 вересня 2018 00:20

Росія відправила в космос корабель із діркою

30 серпня 2018-го на Міжнародній космічній станції стався витік повітря. Виходило через 2-міліметрову дірку в обшивці російського корабля "Союз МС-09". Він пристикувався до МКС 8 червня.

На станції почав падати тиск. Місце витоку повітря визначили, почергово ізолюючи відсіки. Дірку знайшли в туалеті "Союза МС-09". З'явилася, коли свердлили отвір у внутрішній обшивці корабля й пошкодили зовнішній шар.

Російський космонавт Олег Артем'єв заткнув дірку пальцем. Тиск перестав падати. Росіяни вийшли у відкритий космос, закрили герметиком спочатку зовнішню пробоїну, потім внутрішню. Загалом станція втратила близько 40 кубометрів повітря. Це менше десятої частини від загального об'єму.

Хто зробив дірку, невідомо. Імовірно, на Землі отвір просвердлили не в тому місці, а потім замазали клеєм, повідомляють джерела з ракетно-космічної галузі. Жодна зі служб технічного контролю недолік не помітила. За три місяці клей висох і відпав.

За іншою версією, корабель пошкодив хтось із космонавтів.

— Усі ми люди, всі можуть захотіти додому. Однак цей спосіб — недостойний, — сказав депутат російської Держдуми, колишній космонавт Максим Сураєв, 46 років.

Учасники експедиції стверджують, що дриля на космічній станції немає.

Зараз ви читаєте новину «Росія відправила в космос корабель із діркою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі