середа, 27 червня 2007 19:44

Росія може розширитися на мільйон кілометрів

Російська Федерація може отримати додаткові 1,2 млн кв. км до своєї території. Це розмір Франції, Німеччини й Італії разом узятих. Для цього ООН має визнати, що Російській Федерації належить хребет Ломоносова посередині Північного Льодовитого океану.

За Морською конвенцією ООН, кордон країни встановляється у 12 морських милях (приблизно 22 км), а зона економічного інтересу — в 200 милях (370 км) від узбережжя країни. Однак у деяких випадках держава може приєднати собі нічийні території, які лежать поза встановленими кордонами. Для цього країна має довести, що ці території мають однакове геологічне походження і колись були єдиним цілим із територією самої держави.

Саме так Російська Федерація претендує на хребет Ломоносова. Він знаходиться у центральній частині Північного Льодовитого океану. Тягнеться на 1800 км від Новосибірських островів до канадського острова Елсмір. Хребет має шельфове походження. Це означає, що на ньому мають бути великі запаси природного газу й нафти. За приблизними підрахунками науковців, не менше 10 млрд т.

Геологічно територія може належати п"ятьом країнам. Окрім Росії, Канаді, Данії, Норвегії та Сполученим Штатам Америки. Однак США вже відмовилися від претензій. Країна не підписала у 1982 році Морську конвенцію ООН, тому не може брати участі в розмежуванні.

Росія оформила заявку на хребет ще 2001-го. Але тільки тепер закінчила збір даних, які мають переконати ООН у законності претензій. Днями з Арктики повернулася остання океанологічна експедиція. На борту атомного криголама "Росія" було 50 чоловік. Протягом 42 днів вони шукали докази спільного походження хребта Ломоносова і Сибірської континентальної платформи.

Якщо зібрані експедицією матеріали не доведуть континентального походження кори, то жодна з країн не зможе претендувати на хребет. У такому разі всі ресурси шельфу перейдуть у колективне володіння всього світу, із найвіддаленішими країнами в південній півкулі включно.

Зараз ви читаєте новину «Росія може розширитися на мільйон кілометрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі