четвер, 11 січня 2007 18:57

Російську нафту пустили до Європи

Білорусь відновила поставку російської нафти до Європи через нафтопровід "Дружба" у середу ввечері. Генеральний директор компанії "Гомельтранснефть" Олексій Костюченко заявив, що продукт почали постачати до Польщі, Німеччини, України, Словаччини, Чехії та Угорщини.

Росія припинила поставки до Білорусі в понеділок. Це сталося після того, як Мінськ із 1 січня запровадив транзитне мито на нафту, яка проходить територією Білорусі. Так відреагував 52-річний президент Олександр Лукашенко на підвищення ціни за російський газ із $46,7 до $100. Москва в свою чергу одразу відмовилася платити $45 за тонну нафти і назвала мито незаконним.

У середу прем"єр-міністр Білорусі Сергій Сидорський заявив, що постанова щодо запровадження мита більше не дійсна. Пізніше Лукашенко по телефону поговорив зі своїм російським колегою 54-річним Володимиром Путіним. Нафтопровід знову почав працювати.

Учора білоруська делегація відправилася до Москви, щоб узгодити всі умови постачання російської нафти та її транзиту до Європи.

Коли між двома країнами розгорілася суперечка навколо транзитного мита і "Дружбу" перекрили, європейські лідери почали критикувати рішення Москви. Генеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель назвала його неприпустимим. Такі дії, мовляв, підривають довіру до Росії.

Більшість країн ЄС на 40% залежать від російської нафти. А деякі, наприклад Угорщина, Словаччина та Польща, на 80%.

Зараз ви читаєте новину «Російську нафту пустили до Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі