вівторок, 12 серпня 2008 18:02

Російські танки наближаються до Тбілісі

Автор: фото: REUTERS/Гліб Гараніч
  Грузини проходять повз співвітчизників, убитих під час російських бомбардувань міста Горі
Грузини проходять повз співвітчизників, убитих під час російських бомбардувань міста Горі

Грузинська армія готується захищати столицю. 11 серпня російські танки захопили чорноморське місто Горі й вирушили на схід у напрямку Тбілісі.

У понеділок авіація Російської Федерації бомбардувала села Коджорі та Ліло за 20 км од грузинської столиці. Цілилися у недіючі військові бази та радіолокаційну станцію, що обслуговує аеропорт Тбілісі. Летовище все ще працює.

Ударів завдали також по Аджарській автономній республіці. Десятки мирних жителів поранені.

У Тбілісі майже відсутній стаціонарний та мобільний телефонний зв"язок. Радіо й телебачення також фактично не працюють. На вулицях міста з динаміків оголошують бойові зведення. Людей закликають зберігати спокій, залишатися на місцях і не виходити з дому.

— 10 серпня люди побачили танки на вулицях, — заявив по телебаченню президент Грузії Михаїл Саакашвілі. — Але не панікуйте, то були наші танки. Грузинські війська зайняли позиції на підступах до Тбілісі.

Коли у столиці повідомили про захоплення Горі, місцеві занепокоїлися. Втрата міста означає, що Грузія більше не має виходу до моря. Через Горі пролягає магістраль, яка поєднує східну частину країни з чорноморським узбережжям. Між Горі та Тбілісі нещодавно проклали нову дорогу. Нею за годину можна дістатися столиці країни.

Грузинським військам, імовірно, доведеться битися на два фронти. 9 тис. російських вояків витіснили їх із Кодорської ущелини, яка відділяє Грузію від її автономної республіки Абхазії. Військові кораблі РФ атакували нечисленний грузинський флот. Тут був і крейсер "Москва", який постійно базується у Севастополі.

Зранку 11 серпня президент Абхазії Сергій Багапш заявив, що Кодорську ущелину контролюють росіяни. Вони продовжать наступ на Тбілісі.

Грузія більше не має виходу до моря

Тим часом у Південній Осетії бойові дії фактично припинилися. Столиця автономії Цхінвалі зруйнована. У місті немає жодної вцілілої будівлі. Мирних жителів майже не залишилося. Із 2-го по 9 серпня російський кордон перетнули 34 тис. осетинів. Грузинське населення автономії тікало у протилежний бік, до Тбілісі.

Цхінвалі захопили війська російської 58-ї армії. У місті немає питної води, не працює електрика, нема де купити харчів. Представники Червоного Хреста роздають хліб у своїх нечисленних точках.

12 серпня президент РФ Дмитро Медведєв заявив, що воєнна операція російських військ у Південній Осетії завершилася.

— Мета нашої операції зі встановлення миру досягнута, — каже він.

Медведєв пообіцяв, що російські миротворці більше не нападатимуть і не бомбитимуть грузинські міста та селища. Однак у Тбілісі з недовірою поставилися до його слів.

— Їхня армія все ще тут і становить загрозу нашому суверенітету. Ми хочемо більше доказів готовності Росії до примирення, — зазначає прем"єр-міністр Грузії Ладо Ґурґенідзе.

Змусити сторони домовитися намагаються лідери кількох європейських країн. Зокрема, президент Франції Ніколя Саркозі прибув до Москви. На зустрічі з Медведєвим він запропонував власний план урегулювання кризи. Після цього Саркозі має вилетіти до Тбілісі й поговорити з Михаїлом Саакашвілі. Наприкінці тижня до Москви вилетить канцлерка Німеччини Ангела Меркель. У Грузію вирушили глави України, Польщі, Литви та Естонії.

Зараз ви читаєте новину «Російські танки наближаються до Тбілісі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі