вівторок, 25 грудня 2007 17:09

Роботи да Вінчі вкрила пліснява

Найбільша колекція креслень, малюнків і рукописів Леонардо да Вінчі, майстра доби Ренесансу, під назвою "Кодекс Атлантікус" заражена грибком.

Кодекс вміщує роботи 1478–1519-х років на різноманітні теми: від літальних апаратів та зброї до математики й ботаніки. Нині колекція зберігається в Бібліотеці Амброзіана в італійському Мілані. Температуру та вологість повітря там постійно перевіряють.

Минулого тижня головні наглядачі архіву розповіли, що вперше плісняву помітили у квітні 2006 року. Але з того часу їх не реставрували, бо це дуже дорого. На сьогоднішній день невідомо точно, наскільки пошкоджено документи. Зі способом, у який було би краще боротися з грибком, поки що не визначилися.

— Нині грибок не поширюється. Ми повинні знайти спонсорів, щоб дати раду цій проблемі, — говорить історик бібліотеки Марко Навоні.

Учені кажуть, що пліснява червоних, чорних та пурпурових кольорів могла з"явитися через реставрацію 1968–1972-х років. Серед методів відновлення документів тоді практикували полірування сторінок клеєм, щоб надати їм більшого блиску та зробити привабливішими. Також можливо, колекції не пішло на користь те, що її зробили доступною для наукових стипендіатів.

Публічно "Кодекс Атлантікус" востаннє виставляли 1998 року. Виставки в Загребі та в Римі зробили креслення літальних апаратів та інших винаходів Леонардо да Вінчі відомими на весь світ.

Зараз ви читаєте новину «Роботи да Вінчі вкрила пліснява». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі