Ексклюзиви
пʼятниця, 21 грудня 2007 18:09

Робот уміє танцювати і стояти на голові

Автор: фото: REUTERS/Kim Kyung-Hoon
  ХОАП-3 тягнеться за кулькою під час вручення нагород за найкращі розробки роботів у Токіо. Він розрізняє кольори і малюнки
ХОАП-3 тягнеться за кулькою під час вручення нагород за найкращі розробки роботів у Токіо. Він розрізняє кольори і малюнки

У четвер міністерство економіки, торгівлі та промисловості Японії оголосило дев"ятьох фіналістів щорічного конкурсу на найкращі розробки роботів за 2007-й. Змагання започаткували торік, щоб сприяти подальшим розробкам у галузі робототехніки.

Цього разу переможцем став винахід компанії "Фанук" — механічна рука для роботи на конвеєрі. Вона за хвилину може підхоплювати зі стрічки конвеєра 120 предметів. Її використовують у харчовій промисловості та фармацевтиці.

Велику увагу привернула розробка японської компанії "Фуджитсу". Це робот-гуманоїд ХОАП-3 заввишки 50 см і вагою 7 кг. Він уміє танцювати японський народний танець, нахиляючись у різні боки, згинаючи руки. Також він піднімається та опускається сходами. Гуманоїд може встати з лежачого положення, стояти на голові та писати своє ім"я.

Окрім того, ХОАП-3 можна перепрограмувати на виконання інших функцій. Це не займе багато часу, бо робот має нескладний принцип дії та програмне забезпечення.

ХОАП-3 збираються використати для досліджень подальших можливостей розвитку роботів та створення штучного інтелекту. Для цього їх уже придбали кілька організацій, серед яких американська Національна агенція космічних досліджень НАСА та університет у німецькому Гамбурзі. Робот коштує $53 тис. (265 тис. грн).

Зараз ви читаєте новину «Робот уміє танцювати і стояти на голові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути