пʼятниця, 14 січня 2011 00:00

Риби вміють рахувати до ста

Автор: фото з сайта www.reef.org
  Риби гамбузії вирізняються серед інших своїми математичними здібностями
Риби гамбузії вирізняються серед інших своїми математичними здібностями

Крістіан Агрілльо, італійський вчений, з університету Падуї дослідив математичні здібності риб гамбузій. Разом із колегами виявив, що їхня здатність рахувати подібна до людської.

— Ці рибки соціально активні, скупчуються у великі зграї з великою кількістю родичів. Цим ми і скористалися — навчили гамбузій визначати, за якою із двох однакових дверцят ховається більша кількість родичів.

Перед тим проводили експерименти із дверцятами з контейнерів в акваріумі. На одних малювали декілька фігур, на других — трохи більше. Після кількох управ гамбузіям запропонували вибирати дверцята з різними геометричними фігурами, яких було від 100 до 200 штук. Спочатку риби бентежилися, але з часом визначали на око, де фігур більше.

— Звісно, риби не навчилися добре рахувати. Коли на одних дверцятах було 100 фігур, а на інших 200, проблем не виникало. Коли ж різниця в кількості була мала, гамбузії частіше помилялися.

Вчені порівняли здібності риб і людей. Для цього провели експеримент на 25 студентах. Їх просили вибрати табличку з великою кількістю фігур. На кожне рішення відводили 2 с. Юнаки були точнішими у своїх відповідях. Але помилялися, як і риби, якщо фігур було приблизно порівну.

Зараз ви читаєте новину «Риби вміють рахувати до ста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі