вівторок, 22 січня 2008 17:02

Редактора газети засудили за карикатури

Минулої п"ятниці Вищий господарський суд Білорусі засудив колишнього редактора газети "Згода" Олександра Сдвіжкова до трьох років ув"язнення. У колонії суворого режиму він сидітиме за те, що 2006 року передрукував із данського видання карикатури на пророка Мухаммеда.

У данській газеті "Юландс Постен" малюнки опублікувала в грудні 2005-го. Після їх появи в інших виданнях у багатьох європейських країнах почалися масові акції протесту. Із мусульманських країн відкликали данських послів. Сирія, Єгипет та Саудівська Аравія оголосили економічний бойкот Данії.

На підтримку свободи слова карикатури передрукував і Сдвіжков. Журналіста звинуватили в розпалюванні расової ворожнечі й заарештували. До цього в жодній країні нікого не карали за друк каритатур.

Позивачем у справі Сдвіжкова виступив голова релігійного об"єднання "Духовне управління мусульман Білорусі" муфтій Ізмаїл Воронович. Однак такого суворого вироку не передбачав навіть він. Каже, що про публікацію в газеті йому повідомили представники влади. Воронови навіть не бачив газети, лише ксерокопію статті.

Головний редактор "Згоди" Олексій Король каже, що в білоруських мусульман було мало шансів побачити карикатури та проникнутися расовою ворожнечею. Наклад газети   становив понад 5 тис. примірників. А після виходу перших номерів з карикатурами друк та розповсюдження "Згоди"призупинили.

Видання закрили за рішенням суду ще до президентських виборів у Білорусі 2006 року. Міжнародна правозахисна організація "Репортери без кордонів" повідомляє, що "Згода" була друкованим органом Білоруської соціал-демократичної партії "Грамада". Її очолював колишній кандидат у президенти, опозиціонер Олександр Козулін.

Сдвіжков має намір оскаржити рішення суду протягом 10 днів.

Зараз ви читаєте новину «Редактора газети засудили за карикатури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі