пʼятниця, 26 жовтня 2007 17:37

П"ять років тому стався теракт на Дубровці

26 жовтня у Москві відзначали чергову річницю загибелі заручників у театральному центрі на Дубровці. Рівно п"ять років тому під час штурму театру, захопленого чеченськими бойовиками, загинули 130 осіб.

Цього дня громадська організація "Норд-Ост" провела біля театру акцію пам"яті жертв. На великому екрані показали документальну хроніку тих подій. У небо запустили 130 повітряних куль.

Під час штурму театрального центру спецназ застосував невідомий нервово-паралітичний газ. Він приспав 40 бойовиків і майже всіх заручників. Через удушення загинули 125 осіб, ще п"ятьох застрелили бойовики.

Родичі загиблих звинувачують у смерті близьких тих, хто дав наказ застосувати газ. На посадовців, які керували операцією звільнення заручників, вони  збираються подавати позов до Європейського суду у справах людини. Головними винуватцями називають генералів ФСБ Володимира Пронічева й Олександра Тихонова, яких за операцію нагородили зірками як героїв Росії.

2003 року одну заявку вже відправили до Європейського суду в Страсбурзі. Її не прийняли до розгляду, бо в цей час у Росії ще тривало розслідування. 1 червня цього року всі службові й кримінальні справи, які стосувалися "Норд-Осту", закрили.

Зараз ви читаєте новину «П"ять років тому стався теракт на Дубровці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі