вівторок, 11 червня 2013 00:30

Протиповенева стіна захищає австрійське місто

Автор: фото з сайта www.facebook.com
 

Протиповенева стіна на набережній Дунаю захищає австрійське місто Ґрайн від найсильнішої за останні 10 років повені, що триває з кінця квітня в Центральній та Західній Європі. Надземна конструкція греблі у Ґрайні має висоту 3,65 м, тоді як вода піднялася на 14 м щодо звичайного рівня. Решту прийняв на себе спеціально укріплений бетоном берег.

Залізобетонний фундамент набережної закладений на 20-метрову глибину й обмурований камінням. Зазвичай його вистачає, щоб стримувати незначне підняття рівня Дунаю. На випадок сильнішої стихії передбачена можливість установлення залізних стояків, між якими — стіна з легких алюмінієвих дощок. Конструкція витримує напір води, навіть якщо трохи протікає. Найнебезпечніше для неї — великі предмети, що несе течія. Наприклад, колоди. Вони можуть пошкодити греблю.

У регіоні встановлення таких загород стало прибутковим бізнесом після руйнівних повеней 2002-го. Більшість фірм — німецькі. Деталі укріплення міста проти повеней узгоджують із тамтешньою владою і громадою. Схожа конструкція коштувала австрійському місту Вайсенкірхен 27,2 млн євро. За 10 років на Дунаї реалізували 27 таких проектів. Нинішня повінь зупинила будівництво ще за одним у місті Мельк.

Зараз ви читаєте новину «Протиповенева стіна захищає австрійське місто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі