четвер, 15 листопада 2007 19:10

"Протестували люди, які дуже бідують"

  Олена Тевторадзе: ”У телевізорі — матюки суцільні. Це кошмар”
Олена Тевторадзе: ”У телевізорі — матюки суцільні. Це кошмар”

Голова комітету із захисту прав людини та національних меншин Олена Тевторадзе, 69 років, — представник правлячої більшості, що підтримує президента Михаїла Саакашвілі. Інтерв"ю призначає в парламенті.

Там порожньо — лише кілька охоронців. Стіни обшарпані, подекуди лущиться фарба. Килими на підлозі старі, дерев"яні підвіконня потріскалися.

Тевторадзе виходить із кабінету — невисока, сива, струнка. Кутається в пальто і шалик.

— У нас ще не включили опалення, воно запрацює з 15 листопада. Тож можете теж не роздягатися, — каже Тевторадзе. — Як ви оцінюєте заклик Віктора Ющенка до громадян України утриматися від поїздок до Грузії?

Ну я ж тут...

— Завжди в Грузії до України були особливі почуття. І після розпаду СРСР. Навіть Едуард Шеварднадзе хотів замінити російські миротворчі сили в Грузії українськими. Там, де стоять російські миротворці, панує корупція. У нас до них великі претензії. Натомість є довіра до вас. Вона ще більше зміцніла у зв"язку із дружбою між Віктором Ющенком й Михаїлом Саакашвілі. Під час революції троянд ми відчували, як за нас уболівали українці. А під час помаранчевої революції ми вболівали за Україну. Тому заява Ющенка нас збентежила.

Пані Тевторадзе вибачається, дістає тонку дамську сигарету, закурює. Дим пускає вбік.

Чи не пригадаєте, в якій ще демократичній країні світу запроваджували в подібних випадках надзвичайний стан?

— Не знаю аналога. Події 7 листопада (того дня влада із застосуванням сили розігнала кілька десятків тисяч мітингуючих у центрі Тбілісі. Вони висунули п"ять вимог, в тому числі позачергові вибори президента. — "ГПУ") застали мене в Берліні під час круглого столу щодо заморожених конфліктів. Я бачила, як у європейців кардинально змінилося ставлення до Грузії. Ще 5–6 листопада говорили — мовляв, яка демократична країна, люди вийшли на вулицю, поліція їм не заважає... І раптом сталося це. Воно погано відіб"ється на іміджеві Грузії.

Співрозмовниця зітхає, скидає довге пальто. Дивиться на обігрівач, що стоїть біля крісла, міркує:

— Почали говорити: уряд Грузії не впевнений у своїй стабільності. Але давайте не забувати, що наш сусід, Росія, ставиться до суспільного ладу Грузії — не хочу казати: до грузинського народу — досить агресивно. Москва робить усе, щоб перешкодити вступові Грузії в НАТО. А це дуже треба для нашої стабільності. Надзвичайний стан запроваджено, щоб не дати можливості недружнім силам Росії щось іще в нас спровокувати.

Вам дискомфортно в умовах надзвичайного стану?

— Найбільше незручно за імідж Грузії.

Свою зарплату в дев"ять тисяч гривень вважає завеликою

А на побутовому рівні? Третій день не можна потрапити в театр, нічний клуб, у галерею...

— Я так рідко ходжу в театри... Частіше доводиться бувати в поліції, прокуратурі, в"язницях, — пані Тевторадзе зітхає, випускає дим. — От від вас уперше чую, що закрито театри й галереї. Ну, оскільки в мене внучка студентка, знаю, що скасовано заняття у вузах. Телебачення скоротило політичні програми. Це мене теж бентежить.

Як гадаєте, хто виходив на мітинг із протестом проти вашої влади?

— Люди, які дуже бідують. У кого низькі зарплати, пенсії...

Серед них були біженці з Абхазії, Південної Осетії?

— Так, — голова комітету на секунду замислюється і твердо повторює: — Так.

Можете уявити такий собі "український варіант": на дочасних президентських виборах переможе кандидат від опозиції, а ваша коаліція контролює парламент?

— Не можу. Бо не видно того лідера, який був би рівнозначний Михаїлові Саакашвілі. Якщо при Шеварднадзе можна було говорити про якісь конкурентні фігури, то нині їх немає.

А Шеварднадзе не повернеться?

— Ні. Це виключено. Народ за нього ніколи не проголосує. Та він і не погодиться.

Наскільки можна бути впевненим, що за домінування однієї політичної сили вибори пройдуть чесно?

— При президентстві Саакашвілі ми проводили кілька виборів. Наприклад, у місцеві органи влади. І спостерігачі не відзначали особливих порушень, лише технічні. Сподіваюся, що й наступні будуть прозорими й легітимними. Це, насамперед, потрібно самому президентові. Народ Грузії не потерпить, щоб його голоси украли.

Але на площу виходити тепер страшно. Люди вийдуть, а їх — кийками?

— Було б зрозуміло, якби люди захищали вкрадений голос. Та опозиція виступила з незрозумілими вимогами. Якщо в перші дні вони поводилися ще більш-менш стримано, то потім.... У телевізорі — матюки суцільні. Це кошмар.

Ну не газом же за це?

— Ні. Коли це робить пересічний громадянин, зрозуміло. Але коли ти є лідером партії?

Хто з лідерів матюкався?

— Я вже не пам"ятаю точно... Але це виходило за будь-які рамки. Та я впевнена: все буде зроблено так, щоб не викликати в людей протесту після виборів.

Наостанок розмовляємо про сім"ю, статки. Олена Тевторадзе живе у старому районі Тбілісі у приватизованій квартирі. Її триповерховий будинок після землетрусу 2002 року було оцінено держкомісією як аварійний. Сама, без чоловіка, виховала сина Костянтина. Він працює в міністерстві економіки Грузії. Невістка за освітою лікар, нині не працює. Онук уже дорослий, закінчив університет, працює в банку. А онука навчається в університеті на менеджера з туризму.

Власної машини у глави комітету парламенту Грузії з прав людини немає, лише службова. Свою зарплату в 2600 ларі (майже 9000 грн) вважає завеликою. Одержує також картки для оплати мобільного зв"язку в межах до 100 ларі (315 грн) на місяць. Грузинські парламентарії не отримують путівок на відпочинок, оздоровчих. І ще багато іншого, від чого лише збираються відмовитися їхні українські колеги.

Зараз ви читаєте новину «"Протестували люди, які дуже бідують"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі