четвер, 13 грудня 2007 18:07

Професійна плакальниця заробляє 120 доларів за день

Автор: фото: reuters/Pichi Chuang
  25-річна професійна плакальниця Лю Чун-Лінь готується до поховання
25-річна професійна плакальниця Лю Чун-Лінь готується до поховання

Щоб показати померлому родичу свою любов, члени родини на Тайвані влаштовують пишні похорони. Ритуал триває від двох до чотирьох тижнів. Протягом цього часу тіло померлого лежить у морзі.

Під час ритуалів поганим тоном вважається проявляти свої емоції. Ніхто не має права плакати. Для цього спеціально наймають професійних плакальниць. Вони кілька днів ридають біля труни і побиваються за померлим. За день мають приблизно $120.

Зазвичай на похоронах таким чином працює три-чотири плакальниці. У день поховання вони повзуть до труни з іншого приміщення. Цим зображають повернення доньок із родини чоловіка до батьківського смертного одра. Потім плакальниці простягаються біля труни і тихо скиглять.

25-річна Лю Чун-Лінь уявляє себе донькою померлого, щоб на очах з"явилися сльози:

— Я маю відчувати справжнє горе. Люди стримують свої емоції, навіть коли помирає близька людина. Тому запрошують мене, щоб я висловила їхню скорботу.

Родичі влаштовують кілька поминальних вечерь, а також обов"язково роздають жебракам пожертви від імені померлого. Члени родини не можуть одягати одяг червоного чи рожевого кольору. Це весільні кольори. Натомість усі носять чорне та біле.

Традиція запрошувати плакальниць відома ще з давньогрецьких часів і поширилася по всьому світу. На Тайвані спеціальні служби із забезпечення плакальницями працюють із 1970-х років минулого століття.

Однак Лін Мао-Шань, професор літератури з університету міста Тайчун, впевнений, що традиція скоро занепаде.

— Через кілька десятків років ніхто не дозволить влаштовувати в густонаселених містах таких гучних похорон, — впевнений він. — До того ж люди вже не дотримуються правил. Вони хочуть самі оплакувати близьких.

Зараз ви читаєте новину «Професійна плакальниця заробляє 120 доларів за день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі