Ексклюзиви
вівторок, 03 квітня 2007 17:09

Продавців-іноземців вигнали з російських ринків

У понеділок на більшості базарів у Росії пустувало до третини рядів. Замість товару на прилавках висіли оголошення: "Требуются продавцы с московской пропиской", "Нужен продавец. Российское гражданство обязательно". Із динаміка на Дорогомилівському ринку в Москві лунало: "Напоминаем, с сегодняшнего дня использование иностранной рабочей силы на территории рынка запрещено".

Базари, на яких раніше працювали виключно іноземці, закрили на "санітарний день". Майже повністю пустують торгівельні павільйони у населених пунктах на Далекому Сході федерації. Китайські підприємці зібрали свої пожитки й повернулися на батьківщину. Місцеве населення боїться, що через нестачу товарів зростуть ціни.

— Продавця-росіянина знайти важко, бо робота починається о шостій ранку і закінчується о шостій вечора, — пояснює Ілхам, власник розкладки на одному з московських ринків.

До того він платив жінці із Закавказзя 400 рублів за день роботи (77 грн). А тепер росіянка запросила не менше тисячі (194 грн).

Учорашні продавці-іноземці тепер можуть працювати на базарах лише вантажниками або охоронцями. У понеділок зранку за воротами ринку віддавали за півціни останні продукти. Торговці в Казані на прощання влаштували розпродаж горіхів, родзинок і кураги. Вони не знайшли російських продавців і змушені їхати додому — до Азербайджану, Грузії, Вірменії.

— Наші не візьмуться за таке, — каже московський податковий інспектор Андрій Лук"янов. — Росіяни не тямлять в торгівлі. Розмови з клієнтами, торгування за кілька копійок нас дратують. Я після години такої роботи вже дав би якомусь клієнтові в морду.

У понеділок–вівторок іноземці продовжували торгувати лише на тих ринках, куди ще не дійшли державні перевірки.

За указом прем"єр-міністра Росії Михайла Фрадкова, із 15 січня на ринках у Росії повинно було працювати не більше 40% громадян інших країн. А з 1 квітня вони мають зникнути зовсім.

У Росії торгівлею займалися 11 млн іноземців.

Зараз ви читаєте новину «Продавців-іноземців вигнали з російських ринків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути