четвер, 15 квітня 2021 07:41

Принц Філіп заради королеви кинув курити

Автор: GETTY IMAGES
  Британську королеву Єлизавету II чоловік принц Філіп супроводжував на всіх офіційних заходах. Після 2017-го майже не показувався на публіці
Британську королеву Єлизавету II чоловік принц Філіп супроводжував на всіх офіційних заходах. Після 2017-го майже не показувався на публіці

Королева Великої Британії 93‑річна Єлизавета II овдовіла. Її чоловік, принц 99-річний Філіп помер 9 квітня.

Був єдиним сином і наймолодшою дитиною в сім'ї грецького принца Андрія і німецької принцеси Аліси. Через переслідування родині 1922-го довелося втікати до Парижа. 18-місячного Філіпа вивезли в ящику з-під апельсинів.

1930-го його матері, принцесі Алісі лікарі діагностували параноїдальну шизофренію. Її чоловік утік з коханкою в Монте-Карло. Сестри Філіпа Маргарита, Теодора, Сесілія і Софія вийшли заміж за німецьких принців і переїхали.

Філіп жив у британських родичів до 1933 року, коли Теодора перевезла його в Німеччину й віддала в експериментальну школу Залем. Її заснував політик єврейського походження і противник нацистів Курт Хан. Його за кілька місяців змусили закрити заклад і виїхати в Шотландію. Філіп пішов за наставником.

Сестри були зачаровані Гітлером, а їхні чоловіки займали високі посади в Третьому рейху. Філіп жив у Маунтбеттенів — близьких родичів британської королівської сім'ї. Служив на флоті під час Другої світової війни й засуджував політику Німеччини. Через нацистські зв'язки сестри не отримали запрошень на його весілля.

Коли Єлизаветі було 8 років, а Філіпу 13, вони познайомилися на весіллі грецької принцеси Маріни. За п'ять років зустрілися знову. Почали листуватися. 1946-го освідчився. Король Георг спочатку негативно поставився до кандидатури зятя. Але Єлизавета наполягла.

Перед весіллям Філіп зрікся усіх титулів і прийняв англіканство. Йому надали британське громадянство. Заради Єлизавети кинув курити. Для обручки з платини й діамантів використали каміння з тіари принцеси Аліси. Мати була єдиною його близькою родичкою на весіллі.

25-річна Єлизавета стала королевою 1953-го. Філіп переконав її, щоб коронацію транслювали по телебаченню.

1956-го під час візитів подружжя до країн Британської співдружності пішли чутки, що Філіпу не вдається роль чоловіка королеви. Але згодом усе налагодилося.

Від справ відійшов 2017 року. Доти супроводжував королеву у всіх закордонних поїздках. Їх було понад 250. Виголосив 5496 промов. Був першим членом королівської родини, який побував за Південним полярним колом. Любив пілотувати літаки й вертольоти. Водив автомобіль до ­2019-го. Тоді потрапив у аварію і відмовився від прав.

Королева Єлизавета II і принц Філіп прожили у шлюбі 73 роки. Виховали четверо дітей. Мають вісьмох онуків і 10 правнуків.

Через карантинні обмеження публічного прощання з принцом Філіпом не буде. На похорон прийдуть тільки члени родини.

Сестри Філіпа були заміжні за нацистами

Найстарша сестра принца Філіпа Маргарита заміж вийшла за троюрідного брата — принца Готфріда. Він з початком Другої світової війни очолив німецьку розвідку. Мали шістьох дітей. Маргарита стала хрещеною доньки Філіпа.

Теодора 25-річною вийшла заміж за Бертольда Баденського — єдиного сина останнього рейхсканцлера Німецької імперії. Подружжя прожило разом 32 роки.

Сесілію вважали найкрасивішою принцесою. Її чоловіком став двоюрідний брат герцог Гессенський Георг Донатус.

16 листопада 1937 року Сесілія, її чоловік, двоє синів і свекруха загинули в авіакатастрофі.

Софію видали заміж 16-річною за принца Крістофера Гессенського, правнука королеви Вікторії. Оселилися в Берліні. Старшого сина назвали на честь фюрера. З початком Другої світової Крістоф став штурманом в ескадрильї бомбардувальників. 1943-го він розбився на літаку. Софія залишилася з п'ятьма дітьми. 1964-го вона стала хрещеною молодшого сина Філіпа — принца Едварда.

Зараз ви читаєте новину «Принц Філіп заради королеви кинув курити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі