неділя, 03 червня 2007 17:11

Президентом Латвії став хірург

У Латвії президента обирають парламентарі. Минулого четверга більшість із сотні депутатів — 58 — проголосували за Валдіса Затлерса, 52 роки. Понад 15 років він працював хірургом і фактично не займався політикою. Його кандидатуру висунули за тиждень до виборів.

Тривалий час Затлерс керував однією з найкращих клінік у столиці країни Ризі. У передвиборний період його звинувачували у хабарництві. Зрештою Затлерс таки зізнався, що приймав "знаки вдячності", в тому числі й конверти з грошима. Представники правлячої коаліції захищали свого кандидата. Мовляв, хабарництво настільки поширене у країні, що це не привід не обирати людину на посаду глави держави.

Опонентом Затлерса був колишній суддя конституційного суду Айварс Ендзінс. Останнього підтримувало населення (у Латвії проживає 2,3 млн людей). Проте на боці лікаря була більшість у парламенті. Це викликало критику опозиції. Партія "Нова ера" заявила, що пора змінювати конституцію, щоб президента обирав народ.

— Вибори продемонстрували, що в нашій демократії є багато погрішностей, — заявила юрист Сандра Калнієте. — Правляча коаліція може легко маніпулювати політичною ситуацією.

Валдіс Затлерс офіційно стане президентом 7 липня. Він замінить на посаді Вайру Віке-Фрейберґу, яка керувала країною протягом двох 4-річних термінів. Затлерс одружений, має трьох дітей. Свого часу він брав участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Зараз ви читаєте новину «Президентом Латвії став хірург». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі