четвер, 03 квітня 2008 19:27

Президент Зімбабве вперше за 28 років програв вибори

Уперше за 28 років правління президент Зімбабве 84-річний Роберт Мугабе програв на парламентських і президентських виборах, які відбулися минулої суботи.

Економіка Зімбабве вже тривалий час у глибокій кризі. Інфляція сягнула 100 000%. У країні продовольча криза, не вистачає пального. Рівень безробіття становить 80%, кілька мільйонів жителів стали біженцями.

Прийшовши до влади 1980 року, Мугабе встановив однопартійну диктатуру. Відтоді він перемагає на виборах. Називаючи себе прихильником соціалізму, відмовився від ринкової економіки та націоналізував промисловість. Неодноразово критикував політику США, називав президента Джорджа Буша "новим Гітлером".

Роберт Мугабе одружений удруге. Його дружина 44-річна Грейс каже, що в чоловіка після кожних виборів загострюється параноя. Якось він зачинив її вдома і закрив банківські рахунки, вважаючи, що вона втече з трьома дітьми за кордон.

Мугабе вже визнав свою поразку на виборах. За попередніми підрахунками, в перегонах перемагає кандидат від опозиції, лідер "Руху" Морган Цвангірай, 55 років. Він набрав 50,3% голосів, тоді як за Мугабе проголосували 43,8% виборців.

На цьогорічних виборах до парламенту 105 із 210 місць отримала опозиційна партія "Рух за демократичні зміни". Партія Мугабе "Африканський національний союз Зімбабве" — 93.

Зараз ви читаєте новину «Президент Зімбабве вперше за 28 років програв вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі