вівторок, 14 грудня 2010 08:45

Премію миру вручили порожньому стільцю

10 грудня у день смерті Альфреда Нобеля у норвезькій столиці Осло та шведській Стокгольм відбулася церемонія вручення Нобелівської премії. У Стокгольмі нагороду з рук короля Карла XVI Ґустава отримали за досягнення в медицині, фізиці, хімії, літературі, економіці. Через погане самопочуття не було британського лауреата в галузі медицини Роберта Евадса, 85 років. Нагороду отримала дружина. В норвезькому Осло вручали премію миру. Її лауреат — 54-річний китаєць Лю Сяобо в той час сидів у в'язниці. На церемонії стояв порожній стілець.

Дружина Сяобо не змогла представляти чоловіка — вона у Китаї під домашнім арештом.

— З нетерпінням чекаю нового, вільного Китаю. Нема такої сили, що заборонила б людині прагнути свободи. Врешті-решт Китай стане правовою державою, де дбатимуть про права людини, — зачитала слова китайського дисидента Сяобо 71-річна Лів Ульманн, норвезька акторка.

Міністерство закордонних справ Китаю оцінило присудження премії миру ув'язненому як втручання у внутрішні справи держави.

— Ми рішуче проти того, щоб якась країна чи особа, використовуючи Нобелівську премію, втручалася у внутрішні справи Китаю, — заявляють в МЗС.

На церемонії були представники 46 країн, 18 бойкотували. Це Китай, Ірак, Іран, Афганістан, Росія, Казахстан, Венесуела, Пакистан, Куба, В'єтнам, Колумбія, Туніс, Саудівська Аравія, Філіппіни, Єгипет, Судан, Марокко і Шрі-Ланка.

Раніше церемонію вручення премії миру хотіли пропустити Сербія та Україна. Зрештою змінили рішення і відправили послів.

Торік у грудні Лю Сяобо засудили до 11 років позбавлення волі. Звинуватили у тому, що підштовхує до підриву державного устрою у Китаї. 2008-го він підписав "Хартію-08" — маніфест китайської інтелігенції, яка виступала за захист прав людини.

Адвокат Сяобо розповіла, коли її підопічний дізнався, що йому присудили премію, заплакав.

Нобелівську премію миру присуджують із 1901 року. Крісло лауреата було порожнє, як і цьогоріч, 75 років тому. Тоді на церемонію вручення нагороди не з'явився антифашист Карл фон Оссецький — був у тюремній лікарні. За три роки помер від туберкульозу.

Зараз ви читаєте новину «Премію миру вручили порожньому стільцю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі