четвер, 17 травня 2007 18:17

Портрет українки купили за 18 мільйонів доларів

Минулого тижня на торгах аукціону "Крістіс" у Нью-Йорку портрет українки Ольги Хохлової продали за $18,52 млн. Іспанець Пабло Пікассо написав його влітку 1921-го під Парижем. Його дружині Ользі тоді було 30 років.

Ольга народилася в Ніжині на Чернігівщині 17 червня 1891 року. Її батько був полковником, походив із давнього князівського роду. Після переїзду сім"ї до Петербурга дівчина потрапила до "Російського балету" Сергія Дягілєва, який згодом перебрався до Парижа. Дягiлєв добирав балерин за двома ознаками: одні вирізнялися мистецтвом танцю, інші — красою й приналежністю до шляхетних родин. Хохлова розуміла: видатною балериною їй не стати. А шанс вийти заміж за чоловіка світової слави навряд чи ще колись трапиться. Пабло ж сподівався, що жінка з благородної сім"ї допоможе йому увійти до вишуканого товариства.

Однак коли Пікассо у Барселоні представляв наречену своїй матері, та вигукнула:

— О, моя крихітко! Ви не знаєте, що вас чекає. Якби я була вашою подругою, то порадила б не виходити заміж за нього. Гадаю, жодна жінка не зможе бути щасливою з моїм сином.

Але Пабло й Ольга побралися. І, за бажанням українки, повінчалися за православним обрядом. Пікассо запевняв, що їхній шлюб — довіку. Він навіть погодився записати до контракту пункт про право дружини на половину його майна, зокрема й художніх творів.

Однак Ольга мало цікавилася живописом. Вона віддавала перевагу великосвітським балам, вечіркам, фуршетам. Пікассо також заводив романи, випивав. У подружжя почалися сварки.

1921 року в них народився син, якого назвали Полем. Ольга спочатку доглядала дитину, а потім стала дедалі частіше залишати сина з нянькою, а сама відвідувала вечірки. Пікассо перестав супроводжувати її, замкнувся в собі. Це викликало в Ольги напади ревнощів. Вона безперестанку накидалася на чоловіка з докорами. Пабло ж нерідко тягав її по квартирі за волосся.

1927 року він познайомився із 17-річною Марією-Терезою Вальтер. Якийсь час цей зв"язок був таємним. А коли став явним, Ольга впала в депресію. Художник вирішив розірвати шлюб. Однак дружина до 1935 року не давала згоди. Пікассо поділив з нею своє майно, але узаконити розрив так і не вдалося. За французьким правом, шлюб двох іноземців можна розірвати згідно із законами їхніх країн. Але на місці Російської імперії постав Радянський Союз, а Пікассо через режим Франко не міг приїхати до рідної Іспанії.

Тим часом на зміну Марії-Терезі прийшла югославська фотографік Дора Маар. А 1943 року Пікассо став жити із художницею Франсуазою Жіло. Ольга писала йому гнівні записки мішаниною іспанської, французької та російської. Їхній зміст зводився до того, що художник опустився й ніколи не стане таким великим, як Рембрандт чи Бетховен. Хохлова переслідувала Франсуазу, скандалила й навіть билася з нею.

1949 року в Поля народився син. Його назвали Пабліто.

Жодна жінка не зможе бути щасливою з моїм сином

Ольга довго й важко хворіла. Померла вона 11 лютого 1955 року від раку. На похорон прийшли тільки син Поль та кілька друзів. Пікассо саме закінчував картину "Алжирські жінки" й не приїхав.

Його не стало 8 квітня 1973 року. Художникові йшов 92-й рік. Їхнього з Ольгою онука Пабліто не пустили на похорон діда, і він випив флакон отруйної речовини. Через три місяці Пабліто помер у страшних муках.

Поля не стало 1975 року через цироз печінки. Він багато пив, вживав наркотики.

Після смерті Пікассо його наступниками суд визнав двох дітей Поля — Марину і Пабліто, останню дружину Жаклін і трьох позашлюбних дітей. Художник залишив майже 50 тис. робіт, в тому числі 1885 картин, 1228 скульптур, близько 12 тис. малюнків, 11 гобеленів тощо. Полотно "Голова і рука жінки", яке продали більш ніж за $18 млн, тоді дісталося її внучці Марині.

Пікассо — один із найдорожчих художників світу. Три роки тому його картина "Хлопчик із люлькою" встановила світовий рекорд: її придбали за $104 млн.

Зараз ви читаєте новину «Портрет українки купили за 18 мільйонів доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі