четвер, 14 серпня 2008 19:15

Померла найвища в світі жінка

  Сенді Аллен позує з представником Книги рекордів Гіннеса. Фото зробили 1980 року. Тоді Аллен визнали найвищою жінкою світу.
Сенді Аллен позує з представником Книги рекордів Гіннеса. Фото зробили 1980 року. Тоді Аллен визнали найвищою жінкою світу.

У віці 53 роки померла американка Сенді Аллен, найвища жінка в світі. Її зріст становив 2,31 м. Перед смертю вона жила в будинку для людей похилого віку в американському Шелбівіллі, штат Індіана.

Сенді страждала від пухлини гіпофізу — залози, що відповідає за зріст. Через хворобу організм виділяв багато гормонів росту і жінка постійно росла. У 22 роки Сенді видалили пухлину, ріст припинився. Тоді ж американка звернулася до комітету Книги рекордів Гіннеса. Сподівалася, що слава допоможе урізноманітнити її самотнє життя.

Через зріст Аллен не ходила в кіно, на танці — їй було незручно в не пристосованих для високих людей місцях. Сенді мало спілкувалася.

— Можливо, ваша книга допоможе зробити моє життя яскравішим.

Невдовзі Сенді почала подорожувати. Мусила демонструвати свій зріст, фотографуватися з бажаючими та відповідати на запитання. Друзі кажуть, що за кілька років такого життя Сенді стала менш сором"язливою і навчилася жартувати.

— Її часто запитували, що така велика людина зазвичай їсть. Вона жартувала: дві-три невеличкі людини на сніданок, — згадує подруга рекордсменки Ріта Роуз.

Аллен часто запрошували на телевізійні шоу, знімали про неї документальні фільми. Італійський режисер Федеріко Фелліні залучив її до зйомок фільму "Казанова", який пізніше отримав нагороду Каннського кінофестивалю. Жінка казала, що їй подобалося бути в центрі уваги.

З роками американка почала хворіти. Через великий зріст розвилися численні хвороби, вона перестала ходити. Упродовж останніх років Сенді лікувала діабет, ниркову недостатність, атрофію м"язів, недуги хребта.

У будинку для людей похилого віку, де померла Сенді Аллен, нині мешкає найстаріша жінка на планеті — 115-річна Една Паркер. Вони товаришували майже рік.

Зараз ви читаєте новину «Померла найвища в світі жінка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі