середа, 03 жовтня 2007 17:17

Помер президент Республіки боснійських сербів

На 52-му році пішов із життя президент Боснійської республіки сербів Мілан Єліч. Минулої неділі він помер від серцевого нападу.

— Він був хорошою людиною та хорошим політиком. Помер саме в той час, коли міг зробити найбільше, — каже Мірсад Кебо, віце-президент Боснійсько-хорватської республіки.

Серце підвело Єліча на стадіоні в його рідному місті Модріца. Президент сам колись займався спортом. Він до останнього дня очолював боснійську федерацію футболу.

Президентом Мілана Єліча обрали у жовтні 2006 року. На цій посаді він не мав великих повноважень. Республікою боснійських сербів керують голова уряду та парламент. Однак Єліча називали найавторитетнішим політиком.

До обрання президентом він очолював міністерство економіки, енергетики та розвитку, перед тим — нафтопереробний завод у Модриці. Колись був членом Сербської демократичної партії. Однак 1998-го залишив її, назвав лідера партії Радована Караджича військовим злочинцем. Нині того розшукує трибунал ООН у зв"язку з геноцидом хорватів та боснійців.

Єліч був одним із авторів ідеї заснування 1995 року Союзу Боснії та Герцеговини. До його складу входять Республіка боснійських сербів та Боснійсько-хорватська республіка.

Мілан Єліч був одружений. Дружина Міліца та син Петар поховали його на старому боснійському цвинтарі в Модриці.

Зараз ви читаєте новину «Помер президент Республіки боснійських сербів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі