вівторок, 24 квітня 2007 17:10

Помер Борис Єльцин

Автор: фото: reuters/Viktor Korotayev
  Президент Росії Борис Єльцин танцює на концерті в місті Ростові у липні 1996 року
Президент Росії Борис Єльцин танцює на концерті в місті Ростові у липні 1996 року

— Я запам"ятаю Бориса Миколайовича як людину, яка ніколи не вживала нецензурної лексики, — сказав у понеділок Станіслав Шушкевич, перший лідер незалежної Білорусі. 1991 року від імені своєї держави він разом із Єльциним і першим українським президентом Леонідом Кравчуком підписав Біловезьку угоду, яка поклала кінець Радянському Союзу.

Колишній президент РФ помер у понеділок о 15.45 за московським часом. У Центральній московській клінічній лікарні у нього зупинилося серце. Сьогодні його поховають на Новодівичому цвинтарі в Москві. Середу президент Путін оголосив днем скорботи.

Єльцин народився 1931 року в селищі Бутка Свердловської області.  Під час хрещення п"яний священик мало не втопив немовля в купелі. Але майбутнього президента врятували і назвали Борисом, тобто "сильним", "борцем".

До 1990-х років село Бутка навіть не позначали на карті РСРС, аж доки воно не стало відоме як батьківщина першого президента Росії. Тоді кілька років селяни непогано заробляли на туристах. Кажуть, історики, журналісти, соціологи і психологи приїздили сюди цілими автобусами. Але ніхто їм не зізнавався, що родина Єльцина виїхала з села, ще коли хлопчикові було три роки.

У дитинстві Борис захоплювався спортом, особливо лижами, волейболом, боксом і боротьбою. Йому не заважала навіть травма руки, яку отримав у старших класах. Тоді з бойового складу він викрав дві гранати і вирішив розібрати їх. У лісі поклав одну на камінь і бив молотком. Вибухом хлопцеві відірвало два пальці на лівій руці.

Із майбутньою дружиною Наїною Йосипівною Єльцин познайомився в Уральському політехнічному інституті. Вони були однокурсниками і жили в одному гуртожитку. Почали зустрічатися, цілуватися в щічку, а згодом і "по-справжньому". Одружилися після навчання.

За рік дружина народила доньку Олену. Борис Миколайович дуже хотів сина, і за два роки подружжя зробило ще одну спробу.

— Хоча я не забобонний, але виконав усі звичаї, як казали знавці, — розповідав Єльцин. — І сокиру під подушку поклав, і фуражку.

Проте народилася ще одна донька. Назвали Тетяною.

1991 року Єльцин став першим президентом Росії. Він заборонив Комуністичну партію, ухвалив нову конституцію, яка розширила повноваження президента, і почав приватизацію. За правління Єльцина розпочалася війна у Чечні і сталася фінансова криза. Борис Миколайович добровільно склав повноваження у новорічну ніч 1999 року. Своїм наступником назвав Володимира Путіна.

Екс-президент полюбляв випити. Кілька разів по телебаченню його показували нетверезим під час закордонних поїздок. У кінці 1989 року під час візиту до США він спустився трапом, а тоді різко розвернувся і помочився на колесо літака.

1994 року Єльцин не зустрівся з прем"єр-міністром Ірландії, бо не вийшов з літака в аеропорту. За його власними словами, охорона його не розбудила. Колишній начальник Кремлівської охорони Олександр Коржаков пізніше писав у своїй книзі, що причиною міцного сну стали спиртні напої, якими президент зловживав напередодні.

Любив Єльцин і грати на ложках. Коржаков розповідає, що 1992 року під час візиту до Киргизії президент використав для виконання композиції голову свого киргизького колеги Аскара Акаєва.

Зараз ви читаєте новину «Помер Борис Єльцин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі