понеділок, 24 вересня 2007 17:29

Поляки за кордоном отримали пільги

Днями президент Польщі Лех Качинський, 58 років, підписав закон "Про Карту поляка". Цей документ дає право на пільги етнічним полякам у Східній Європі. Його видаватимуть терміном на 10 років із можливістю подовження.

Власник "Карти" зможе вільно перетинати польський кордон, матиме право навчатися в Польщі та отримувати державні стипендії, а також працювати й вести господарську діяльність.

Документ видаватимуть етнічним полякам, які живуть у країнах, в яких заборонено мати подвійне громадянство. Щоб його отримати, необхідно володіти польською мовою та довести польське походження. Для цього потрібно, щоб хоча б один із батьків або прабатьків походив із Польщі.

За словами Леха Качинського, закон "Про Карту поляка" ще вдосконалюватимуть. Нині його головна мета — полегшити в"їзд до країни, особливо після її приєднання до Шенгенської зони.

Польський президент заявив, що за останні кілька років з Польщі виїхало більш як мільйон громадян, середній вік яких — 26 років.

Із 1950 року такий самий закон — "Про повернення" — діє в Ізраїлі. Громадянами країни також може стати кожен, у кого хоча б один із дідів або бабусь був євреєм.

Зараз ви читаєте новину «Поляки за кордоном отримали пільги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі