Ексклюзиви
середа, 19 вересня 2007 16:09

Половина мов зникне до наступного століття

Кожні 14 днів у світі зникає одна з 7 тис. мов. Такі дані дослідження американського Інституту вивчення живих мов.

Лінгвіст Девід Харрісон говорить, що за 500 років уже вимерла половина мов та діалектів. До кінця наступного століття може зникнути ще 40% із тих, що залишилися. Разом із мовами відмирають також і культури народів, які ними послуговувалися.

— Ми втрачаємо надбання, що накопичувалися потягом віків, — веде далі Девід Харрісон. — Втрачаємо столітні знання про час, пори року, рослинний та тваринний світ, математику, природу, міфологію та культури цілих народів.

Учені виділили п"ять регіонів планети, де місцеві мови перебувають під найбільшою загрозою. У таких американських штатах, як Оклахома, Нью-Мексико й Техас, можуть зникнути 40 мов корінних індіанців. На півночі Австралії — 153 мови, якими говорять місцеві аборигени.

Іншими "гарячими точками" дослідники вважають центральні регіони Південної Америки, північно-західне узбережжя Тихого океану та східну частину Сибіру. Для цих районів спільним є те, що внаслідок колоніальної політики великих держав мови корінних етнічних груп були витіснені мовами метрополій.

Дослідники Інституту вивчення живих мов їздять проблемними регіонами й роблять аудіозаписи мов, що опинилися під загрозою. Таким чином намагаються зберегти їх хоча б на плівках.

Зараз ви читаєте новину «Половина мов зникне до наступного століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути