вівторок, 11 грудня 2007 17:23

Пляшка найкращого у світі вина коштує 80 доларів

Автор: фото: REUTERS/Jaen-Paul Pelissier
  Поль-Вінсент Авріл демонструє пляшку вина ”Кло дю Пап” урожаю 2005-го. Цього року його напій визнали найкращим у світі
Поль-Вінсент Авріл демонструє пляшку вина ”Кло дю Пап” урожаю 2005-го. Цього року його напій визнали найкращим у світі

Наприкінці минулого місяця під час "сліпої" дегустації знавці з 13 країн спробували понад 15 тис. вин. За її результатом спеціалізований американський журнал "Вайн спектейтор" уклав список 100 найкращих вин світу.

На першому місці — червоне "Кло дю Пап" урожаю 2005 року. Його виробляють у містечку Шатонеф-Дю-Пап, населення якого майже 2 тис. людей. Зазвичай для збору винограду на 35 га потрібно 12 днів. Як частину оплати кожен із 45 збирачів отримує щороку 50 л вина.

Власником компанії-переможця конкурсу є Поль-Вінсент Авріл із регіону Рона на півдні Франції. Він успадкував родинну справу — його рід понад 300 років займається виноробством. Компанія виготовляє переважно червоне вино.

На напої, що з"являються у списку сотні найкращих, одразу зростає попит. За словами Авріла, цього року вино розкупили ще до встановлення офіційної ціни. Експерти рекомендували продавати його за $80 за пляшку (400 грн). Однак фактична вартість становила $100–150 (500–750 грн).

"Вайн спектейтор" почав укладати рейтинг найкращих вин 19 років тому. Знавці дегустують напої та оцінюють їх за 100-бальною шкалою. Основні критерії — якість, цінність, доступність і оригінальність.

"Кло дю Пап" уже потрапляло до почесного списку. Торік вино цієї марки врожаю 2003 року посіло друге місце.

Зараз ви читаєте новину «Пляшка найкращого у світі вина коштує 80 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі