понеділок, 07 квітня 2008 17:40

Пірати захопили українку на французькій яхті

У морі поблизу африканської країни Сомалі у п"ятницю майже 10 озброєних піратів захопили французький круїзний корабель "Понан".

Яхта поверталася із Сейшельських островів у напрямку  Середземного моря. На борту перебували 32 члени екіпажу.

Серед заручників можуть бути 10 українців. У Міністерстві закордонних справ кажуть, що дані перевіряють. Поки що підтвердилося, що пірати утримують нашу співвітчизницю.

Нині "Понан" перебуває в територіальних водах Сомалі. Французи розпочали рятувальну операцію "Морський пірат".

Моряки, на яких нападали пірати, розповідають, що це трапляється переважно вночі. Підпливають на потужних і швидких катерах. Добре озброєні, мають кулемети і гранатомети.

— Ні піратських прапорів, ні одноокого пірата з папугами немає. Це грабіжники зі зброєю, — розповідає колишній моряк-кримчанин Юрій Дейнего, 72 роки. — Особливо багато піратів на східному та західному побережжях Африки. А також у Малаккській протоці — біля Малайзії та Індонезії.

На думку Дейнего, пірати захопили яхту через її вартість: "Понан" коштує майже 10 млн євро, а тижневий круїз на ній — 2450 євро. Каюти прирівнюються до номерів п"ятизіркового готелю. Нападники думали, що на борту будуть багаті туристи, за яких можна взяти викуп. Сподіваючись на гроші, пірати добре ставляться до заручників.

Юрій Дейнего згадує, як його кілька разів грабували морські пірати. Якось це сталося в порту, вдруге — поблизу Камеруна. Перед тим пірати кілька днів, вдаючи рибалок, стежили за кораблем.

— Вахту "вирубили", давши по голові. А так вона мала б крикнути "Полундра!". Це означає: "Увага! В наступ", — розповідає колишній моряк. — Вони були в африканському одязі: довга сара і штани. У каютах усе перекинули, розграбували наші комірки, із ший зривали золоті прикраси. Не дай Боже їм трапився б дорогий вантаж — електроніка, наприклад. Тоді корабель разом із екіпажем зник би. Тобто людей вбили б, а корабель перефарбували і переробили б на нього документи.

Чоловік каже, за морськими законами, на кораблях заборонено мати зброю. Тому опір піратам з боку екіпажу, зазвичай, не чинять.

Прибережну смугу Сомалі вважають однією з найнебезпечніших у світі, хоч її пильнують американські морські патрулі. Торік у цих місцях пірати пограбували 25 кораблів.

21 квітня "Понан" має запланований круїз із єгипетського міста Александрія до столиці Мальти Валетти.

Зараз ви читаєте новину «Пірати захопили українку на французькій яхті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі