пʼятниця, 20 червня 2008 16:11

Отримати німецьке громадянство стане важче

Отримати німецьке громадянство стане важче

Із 1 вересня цього року для отримання німецького громадянства необхідно буде скласти тест. Із 33 запитань з історії, політичного устрою та культури Німеччини потрібно дати правильну відповідь щонайменше на 17.

Щоб отримати німецьке громадянство, слід виконати ряд умов. По-перше, легально проживати на території країни не менше 8 років. По-друге, мати офіційне працевлаштування зі стабільним прибутком. Обов"язковою умовою є також відсутність судимості. Останньою умовою стало успішне складання тесту. Серед запитань є такі: "Скільки федеральних земель входять до складу Німеччини?", "Які завдання парламентської опозиції?", "Як було утворено ФРН?".

— Я не бачу сенсу в проведенні такого тесту, — каже представник турецької громади в Німеччині. — Навіть якщо іноземець вивчить усі питання напам"ять, він забуде їх наступного ж дня.

Більшість опозиційних політиків теж вважають, що досконале знання історії не має важливої ролі при отриманні громадянства. З-поміж запитань трапляється, наприклад, таке: "Чому 1970 року канцлер Віллі Брандт став на коліна у Варшаві?" Подають чотири варіанти відповіді: "Підкорився вимогам переможців Другої світової", "Продемонстрував покірність країнам Варшавського договору", "Прочитав молитву над могилою невідомого солдата" та "Попросив від імені Німеччини пробачення в польських євреїв". Останній варіант — правильний.

— Не думаю, що більшість громадян нашої країни зможуть відповісти на це запитання, — вважає депутат Ганс-Крістіан Штребеле.

2006 року влада федеративної землі Гессен спробувала ввести подібний тест. Іноземці скаржилися, що запитання в ньому майже такої складності, як у вікторині "Хто хоче стати мільйонером?" Пізніше тест у Гессені скасували.

Експерти підрахували, що бажаючих отримати громадянство стало менше. Торік громадянами Німеччини стало 126 тис. іноземців — на третину менше, ніж 2000 року.

Зараз ви читаєте новину «Отримати німецьке громадянство стане важче». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі