неділя, 18 лютого 2007 18:19

Організаторів терактів хочуть засудити на 38 654 роки

Автор: фото: reuters/Juanjo Martin
  Адвокат організаторів терактів у Мадриді 11 березня 2004 року Рабей Осман Саєд Ахмед (перший ліворуч) сидить разом з ними у скляній клітці. Подивитися в очі 29 підсудним прийшли родичі загиблих та постраждалих
Адвокат організаторів терактів у Мадриді 11 березня 2004 року Рабей Осман Саєд Ахмед (перший ліворуч) сидить разом з ними у скляній клітці. Подивитися в очі 29 підсудним прийшли родичі загиблих та постраждалих

11 березня 2004 року в столиці Іспанії Мадриді майже одночасно вибухнули бомби в чотирьох приміських поїздах. Унаслідок теракту загинула 191 особа, 1824 отримали поранення. Минулого четверга після трьох років розслідування над організаторами теракту розпочався суд.

Слухання справи проходить на околиці міста, у закритому комплексі. На лаві підсудних за броньованим склом сидять 29 обвинувачуваних. Приміщення охороняють кілька сотень поліцейських. У зв"язку з процесом у країні підвищили рівень захисту від терористичної загрози.

Для сімох головних організаторів терактів обвинувачення вимагає 38 654 роки ув"язнення. До цієї цифри прокуратура дійшла, додавши по 30 років за кожного загиблого, ще по 18 років за поранених, 12 років за членство в терористичній організації і близько 80 років за підрив поїздів.

Такою мірою покарання прокуратура хоче показати масштаб злочину. Однак терористам загрожує не більш як 40 років за ґратами. Це найбільший термін ув"язнення в Іспанії.

Обвинувачення проти підсудних займають понад сто тисяч сторінок. На процесі адвокати планують вислухати свідчення щонайменше 650 свідків. Водночас деякі експерти переконані, що прокурори насправді мають доволі мало свідчень проти затриманих. Більшість із них базуються на тому, що терористи знають одне одного або якось зустрічалися.

Єдиний серйозний доказ є лише проти 35-річного Рабея Османа Саїда Ахмеда. Його ще називають Мухамед-єгиптянин. Італійські поліцейські записали, як по телефону чоловік розповідав комусь, що саме він організував теракти.

Довгий час багато іспанців були переконані, що вибухи — справа рук терористичної організації ЕТА. Вона бореться за незалежність провінції Басків. Проте після розслідування обвинувачення наголошує, що діяла міжнародна терористична організація, пов"язана з Аль-Каїдою.

Суд триватиме до липня. Остаточний вирок планують оголосити не раніше листопада. Засідання транслює іспанське телебачення. Їх можна також дивитися в Інтернеті за адресою http://www.datadiar.tv/juicio11m/.

Зараз ви читаєте новину «Організаторів терактів хочуть засудити на 38 654 роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі