вівторок, 17 червня 2008 17:48

Орден Андрія Первозваного купили за 2,7 мільйона фунтів

  Під час торгів ціна прикраси зросла майже в чотири рази
Під час торгів ціна прикраси зросла майже в чотири рази

У Лондоні на аукціоні "Сотбіс" за 2,7 млн фунтів ($5,2 млн) придбали інкрустований діамантами орден Андрія Первозваного. Він став найдорожчим предметом в історії продажу військових прикрас.

Діамантову зірку датують кінцем XVIII — початком XIX ст. Орден носили російські царі. Найбільший діамант у 45 каратів вагою 161 г мав символізувати силу та багатство Російської імперії. Нагорода має вишукане емалеве зображення св. Андрія на хресті. По боках інкрустована дрібними діамантами та латинськими літерами SAPR (з англ. САПР — святий Андрій Покровитель Росії. — "ГПУ"). Хрест підтримують два діамантові орли із золотими дзьобами й кігтями та рубіновими очима.

Прикрасу оцінювали в 600 тис. фунтів, однак під час торгів її ціна зросла майже в чотири рази. Придбав орден російський колекціонер.

— Торги показали велику історичну важливість, — вважає Розі Інес-Кер, голова фонду російського мистецтва аукціону "Сотбіс". — Ми раді, що прикрасу придбав російський приватний колекціонер і що вона повернеться в Росію.

Організатори аукціону зауважують стрімке зростання попиту на предмети російського мистецтва. За 2007 рік загальна вартість проданих предметів російського мистецтва сягнула 89,6 млн фунтів.

Зараз ви читаєте новину «Орден Андрія Первозваного купили за 2,7 мільйона фунтів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі