четвер, 10 квітня 2008 19:31

Олімпійський вогонь згасав уже тричі

Олімпійський вогонь згасав уже тричі

Олімпійський вогонь за історію Олімпійських ігор двічі згасав через погоду. В понеділок у Парижі під час естафети з передачі факела його загасили тричі протягом дня.

2004 року на Олімпіаді в Афінах порив вітру загасив полум"я. Його підпалили від запасного факела. У Монреалі 1976-го вогонь згас під час сильного дощу. Один із чиновників підпалив його запальничкою. Але перелякані представники Олімпійського комітету негайно загасили знову й підпалили від "чистого" олімпійського факела.

У французькій столиці полум"я гасили учасники акції протесту проти Олімпіади в Китаї. Демонстранти перегороджували шлях естафети, дехто намагався висмикнути факел із рук спортсменів. Тоді Олімпійський комітет скоротив маршрут. Частину французької естафети вогонь тримали в автобусі.

В американському Сан-Франциско троє учасників естафети відмовилися нести факел. Для інших змінили запланований маршрут. Спортсмени бігли малолюдними вуличками в оточенні понад сотні поліцейських.

Громадські організації й політики з усього світу закликають бойкотувати літні Олімпійські ігри в Пекіні. Акції протесту почалися, коли 10 березня цього року китайські війська придушили виступи активістів за незалежність Тибету від КНР. В результаті дій китайської поліції загинуло майже 20 людей, 623 — отримали поранення.

До місця проведення цьогорічної Олімпіади в Пекіні олімпійський вогонь спортсмени всього світу несуть через 135 міст у 20 країнах. Дійство триватиме протягом 130 днів. Факел подолає всього 137 тис. км.

Його цілодобово охороняють близько десяти спеціально призначених людей. Коли вогонь залишається в готелі, з ним постійно перебувають троє охоронців.

Факел можуть тимчасово загасити. В цей час горять запасні, які також запалили в Греції. Звідти почалася естафета передачі вогню.

Зараз ви читаєте новину «Олімпійський вогонь згасав уже тричі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі